Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudebně dramatická výchova (KHV / 6133)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 6133 - Hudebně dramatická výchova, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Teoretická východiska, výklad pojmů; dramatická výchova, resp. tvořivá dramatika jako prostředek osobnostního a sociálního rozvoje. Cíle a metody DV, proces a produkt.2. Metody dramatické výchovy.3. Hra jako základní metoda DV, druhy her, cvičení, improvizace.4. Hra a její místo v osobnostním a sociálním rozvoji.5. Hry na rozvoj smyslového vnímání.6. Hry na rozvoj psychických funkcí - paměť, soustředěnost, pozornost, tvořivost, představivost, fantazie7. dtto8. Pohyb v prostoru, skupinová dynamika, souhra skupiny - sochy, sousoší, živé obrazy9. dtto10. Pantomimické hry11. Kontakt a komunikace, rozvoj řeči, práce s hlasem, modulace12. dtto13. Neverbální projevy, mimika a gestikulace, zástupná řeč14. dtto

Získané způsobilosti

Osvojení si postupů, metod a forem práce tvořivé dramatiky. Od jednodušších her, cvičení a etud dojít ke hře v rolích, improvizacím a simulovaným situacím. Řada cvičení a improvizací zaměřena na rozvoj verbální i nonverbální komunikace.

Literatura

Budínská, H. Hry pro šest smyslů. Praha, ARTAMA 1992. Praha: Artama, 1992. Valenta, J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha: ISV, 2005. Bláhová, K. Uvedení do systému dramatické výchovy. Praha, ARTAMA 1997. 1996. Machková, E. Úvod do studia dramatické výchovy. Praha: ARTAMA, 1998. Machková, E. Základy dramatické výchovy. Praha, SPN 1980. Mlejnek, J. Dětská tvořivá hra. Praha: ARTAMA, 1997. Way, B. Rozvoj osobnosti dramatickou improvizací. Praha: Institut sociálních vztahů, 1996. Valenta, J. Kapitoly z teorie výchovné dramatiky: hraní rolí ve výchově a vyučování. Praha. 1995. Koťátková, S. a kol. Vybrané kapitoly z dramatické výchovy. Praha, Karolinum 99.

Požadavky

Seminární práce, praktické výstupy.

Garant

PhDr. Dana Novotná, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dana Novotná, Ph.D.