Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrie s didaktikou I (KM1 / 6005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KM1 / 6005 - Geometrie s didaktikou I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Konstruktivistické pojetí vyučování (mechanismus poznávacího procesu).2. Deduktivní výstavba geometrie (axiómy, definice, věty).3. Axiomatický systém eukleidovské geometrie (Eukleides, Hilbert).4. Geometrické útvary jako množiny bodů.5. Úlohy na konstrukce geometrických útvarů.6. Klasifikace vzájemné polohy dvou geometrických útvarů podle jejich průniku.7. Konvexnost geometrických útvarů.8. Relace v geometrii.9. Zobrazení (definice, vlastnosti, zobrazení mezi množinami, definiční obor, obor hodnot, prosté zobrazení).10. Shodnost úseček, pojmy zaváděné na základě shodnosti úseček11. Shodnost úhlů a pojmy zaváděné na základě shodnosti úhlů.12.Shodné zobrazení a shodnost geometrických útvarů v rovině a v prostoru.

Získané způsobilosti

Student umí:- pracovat s jednotlivými geometrickými pojmy,- formulovat definice jednotlivých geometrických pojmů,- vysvětlit, jak zavádět geometrické pojmy do výuky a jak s nimi nadále pracovat,- pracovat s definicemi při řešení standardních geometrických úloh,- správné používat odborné terminologie a symboliku,- využít komunikativních dovednosti v odborném jazyce a má osvojené prostředky grafické komunikace,- vytvořit úlohy vhodné na danou tématiku,- vytvořit vyučovací jednotku se zaměřením na danou problematiku.

Literatura

Bělík M. Geometrie s didaktikou, učební text pro studium učitelství 1. stupně ZŠ, UJEP 2007. Ústí nad Labem, 2007. ISBN 987-80-7044-875-5.Kouřim J. a kol. Základy elementární geometrie pro učitelství 1. stupně základní školy, SPN Praha. 1987. Kučerová J. Geometrie pro studenty učitelství pro nižší stupeň ZŠ, SPN Praha. 1997. Varga T. Hrajeme si s matematikou, Albatros Praha, 1988 . https://moodle.pf.ujep.cz/course/view.php?id=22. Vopěnka P. Rozpravy s geometrií, Panorama Praha. 1989.

Požadavky

Pochopení a osvojení geometrických pojmů, přesné formulace jejich definic, využívání znalosti geometrických pojmů k řešení úloh, správné používání odborné terminologie a symboliky, komunikativní dovednosti v odborném jazyce a osvojení prostředků grafické komunikace. Znalosti souvislostí studované látky s rozvíjením geometrického učiva na prvním stupni základní školy. Předpokládá se stoprocentní účast.Podmínkou udělení zápočtu je úspěšné absolvování e-learningového kurzu: https://moodle.pf.ujep.cz/course/view.php?id=22

Garant

prof. RNDr. Jan Melichar, CSc.

Vyučující

Mgr. Vlastimil Chytrý