Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky I (KM1 / 6027)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KM1 / 6027 - Didaktika matematiky I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět didaktika matematiky 1.st.ZŠ2. Dějiny školské matematiky na 1.st.ZŠ3. Modernizace metod a obsahu výuky matematiky na 1.st.ZŠ4. Dedukce, indukce a intuice při vyučování matematice na 1.st.ZŠ5. Logická organizace matematické látky (pojem, třídění, definice, věta)6. Didaktické zásady ve vyučování matematice na 1.st.ZŠ7. Algoritmy, programové učení na 1.st.ZŠ8. Elektronizace ve vyučování matematice na 1.st.ZŠ9. Problémové vyučování v matematice na 1.st.ZŠ10. Realistické vyučování a vizualizace v matematice na 1.st.ZŠ11. Učební pomůcky v předmětu matematika na 1.st.ZŠ12. Organizace vyučování v matematice a učební osnovy na 1.st.ZŠ13. Dějiny matematiky (hlavní etapy vývoje matematiky)14. Dějiny matematiky (vývoj pojmu čísla a základních početních operací, abakus)

Získané způsobilosti

Student umí:- Charakterizovat dějiny školské matematiky a popsat jejich vývoj, včetně současnosti,- popsat vytváření matematických pojmů a charakterizovat jejich rozsah a obsah, zná pojem matematického třídění a základní pojmy věta a axiom,- charakterizovat didaktické zásady ve vyučování matematice a uplatnit je ve výuce matematiky,- využít integrovanou a projektovou výuku ve vyučování matematice,- použít dedukci, indukci a intuici ve výuce matematiky,využít algoritmy a programované učení ve výuce matematiky a použít výpočetní techniku jako podporu výuky matematiky ve vzdělávací oblasti Matematika a její aplikace.

Literatura

Divíšek J. a kol. Didaktika matematiky, SPN Praha. 1989. Coufalová a kol. Vybrané kapitoly z didaktiky matematiky pro učitele 1. stupně zá-kladní školy, PF Plzeň. 1991.

Požadavky

Student ovládá elementární matematiku, didaktiku matematiky a vše umí uplatnit ve školské praxi.

Garant

prof. RNDr. Jan Melichar, CSc.

Vyučující

Mgr. Dagmar Malinováprof. RNDr. Jan Melichar, CSc.Mgr. Dagmar Malinováprof. RNDr. Jan Melichar, CSc.