Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogika volného času II - PVČ (KPG / 0229)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 0229 - Pedagogika volného času II - PVČ, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osobnost v náročných životních situacích a techniky řešení náročných životních situací (deprivace, subdeprivace, frustrace, stres, konflikt, obranné mechanismy).Porucha pozornosti s hyperaktivitou a výchovně vzdělávací přístup, specifické poruchy učení.Poruchy chování (lhaní, krádeže, záškoláctví, útěky, toulky?).Výchovné styly a jejich dopad na osobnost.Aplikace Rogersovského (nedirektivního) přístupu ve výchově (akceptace, empatie, autenticita, kongruence, inkongruence, organismické nadhodnocení).Problematika komunikace (verbální, nonverbální, asertivní).Problematika sexuálního zneužívání, syndrom CAN, postoje veřejnosti k týrání a zneužívání dětí.Problematika burn-out syndromu, etiologie, projevy, možnosti prevence.Základní psychologické metody poznávání člověka.Problematika odměn a trestů, behaviorální techniky a humanistický přístup.Využití metod sociálně-psychologického výcviku ve výchově a vzdělání, cíle a metody, možnosti aplikace.

Získané způsobilosti

zná zákonitosti mezilidské komunikace a sociální percepce a umí je využívat; umí jednat s lidmi a využívá prvků asertivního přístupu; dovede vhodně působit na klienty; umí empaticky a aktivně naslouchat; zná mechanismy sociálního učení; dovede nahlížet na člověka v procesu socializace, při formování jeho názorů a postojů; zná psychologické mechanismy fungování malých skupin, zejména rodiny; je schopen interpretovat dynamické změny ve skupině; dovede vysvětlit pozici a roli klienta ve skupině; chápe rolové konflikty; naučí se psychosociální hry pro diagnostiku a podnícení skupinových zdrojů růstu; dovede připravit a realizovat výchovný projekt v praxi

Literatura

Spousta, V. a kol. Metody a formy výchovy ve volném čase. Brno: MU, 1994. DITTRICH, P. Pedagogicko - psychologická diagnostika. Jinočany : H + H, 1993. ISBN 80-85467-06-2.PÁVKOVÁ, J. Pedagogika volného času. Praha:Portál, 2002. Čáp, J. Psychologie výchovy a vyučování. Praha: UK, 1993. MATĚJČEK, Z. Rodiče a děti. Praha: Avicenum, 1986. MATĚJČEK, Z. Dítě a rodina v psychologickém poradenství. Praha: SPN, 1992. ISBN 80-04-25236-2.BEAN, R. Jak rozvíjet tvořivost dítěte. Praha: Portál, 1995. HONZÁK, R., NOVOTNÁ, V. Krize v životě, život v krizi. Praha, 1994. HOLÁ, L. Mediace. Způsob řešení mezilidských konfliktů. Praha: Grada Publishing, 2003. KRAUS, B. Řešení konfliktu a umění rozhodovat. Praha: Argo, 1994. Kraus, B. Sociální aspekty výchovy. Hradec Králové: Gaudeamus, 1999. ISBN 80-7041-135-X.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

PhDr. Arnošt Smolík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Hlavičková, Ph.D.