Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do klin. geront. a geriatrie - SPAk (KPG / 0298)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 0298 - Úvod do klin. geront. a geriatrie - SPAk, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Aktuální demografická situace v České republice Prognóza demografického vývoje;2. Obecné zvláštnosti chorob ve stáří; Stárnutí a stáří, teorie, obecná charakteristika; Zvláštnosti farmakoterapie ve stáří; Primární péče v komunitě a geriatrické vyšetření seniora3. Síť zařízení péče o seniory v České republice; Etické otázky ve stáří.4. Mobilita, dekubitus; Instabilita pády; Inkontinence.5. Intelektové poruchy: obecně, poruchy psychiky a chování ve stáří, delirium, demence, deprese; Poruchy spánku ve stáří6. Nejčastější choroby kardiovaskulárního a dýchacího systému ve stáří a jejich sociální důsledky; Nejčastější poruchy zažívacího a vylučovacího ústrojí včetně jejich sociálních důsledků; Diabetes a choroby štítné žlázy ve stáří; Poruchy zraku a sluchu ve vyšším věku včetně jejich sociálních důsledků.7. Preventivní strategie chorob ve stáří.

Získané způsobilosti

Získání nejen většího stupně odborných znalostí, ale i vyššího stupně porozumění seniorům jak v rovině medicínské, tak i psychologické a sociální. Upozornit a rámcově obeznámit studeny se stěžejními problémy, se kterými se mohou setkávat při kontaktu se staršími nemocnými v budoucnu relativně často. Patří mezi ně zejména tzv. velké geriatrické syndromy: imobilita, instabilita, inkontinence a intelektové poruchy. S nimi těsně souvisí problematika dekubitu, pádů, deliria, demence a deprese.

Literatura

HAŠKOVCOVÁ, H. Fenomén stáří 1. vyd. Praha: Panorama, 1996. Praha: Panorama, 1990. KALVACH, ZADÁK, JIRÁK ET AL. Geriatrie a gerontologie. Grada, 2005. TOPINKOVÁ, E., NEUWIRTH, J. Geriatrie pro praktického lékare. Praha: Grada, 1995. TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, 2005. ISBN 80 - 7262-365-6.HAJER-MŰLLEROVÁ, L. Klinická gerontologie - Geriatrie. Ústí nad Labem: PF UJEP, 2003. ISBN 80-7044-536-X.PAVLOVICOVÁ, Z. Senioři a ústavní péče v CR na prahu 21. století. In Háva, P. a kol. Zdravotní politika a ekonomika. Zdravotní politika a ekonomika, 2001. KALVACH, Z. A KOL. Vybrané kapitoly z geriatrie a medicíny chronických stavu I. A II. Praha: Karolinum, 1995. ISBN 80-7184-001-7.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

MUDr. Pavel Maršálek