Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ed. jedinců se zdrav.post.,zdrav.znev.I (KPG / 4139)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 4139 - Ed. jedinců se zdrav.post.,zdrav.znev.I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do studia předmětu: výchova a vzdělávání jako součást komprehenzivní péče o osoby se zdravotním znevýhodněním.- Rozdíly mezi znevýhodněním vrozeným a získaným, mezi zdravotním postižením a znevýhodněním, legislativní aspekty.- Záchvatovitá onemocnění - epilepsie. Parciální a generalizované záchvaty, Westův syndrom.- Alergická onemocnění, asthma bronchiale. Typy alergií, terapie, edukační důsledky alergií.- Autoimunitní onemocnění - roztroušená mozkomíšní skleróza, revmatoidní artritida.- Onkologická onemocnění -vývoj různých typů onkologických onemocnění, terapeutické postupy, prognóza.- Degenerativní onemocnění - Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, Huntingtonova choroba.- Genetická a geneticky podmíněná onemocnění.- Civilizační choroby - kardiovaskulární choroby, srdeční arytmie, degenerativní onemocnění pohybového aparátu.- Riziková virová onemocnění - AIDS, hemorrhagické horečky, různé typy chřipky.- Psychologické aspekty doprovázející vznik a rozvoj chronických onemocnění.- Otázky rehabilitace a resocializace osob se zdravotním znevýhodněním.- Edukační důsledky vybraných typů zdravotního znevýhodnění a jejich vliv na uplatnění zdravotně znevýhodněných osob na trhu práce. Volba povolání a příprava na profesní kariéru.- Sociální a právní ochrana osob se somatickým postižením a zdravotním znevýhodněním..

Získané způsobilosti

Student charakterizuje a vymezí zdravotní znevýhodnění, určí případy chorob, které jsou nejčastějšími příčinami zdravotního znevýhodnění. Charakterizuje problematiku znevýhodnění vrozených a získaných, vymezí rozdíly v etiologii, prognóze a psychologických specifikách obou typů zdravotního znevýhodnění. Student vymezí skupiny chorob, které se v dnešní době nejčastěji podílejí na vzniku zdravotního znevýhodnění, uvede zástupce daných skupin chorob, popíše jejich etiologii a vymezí edukační důsledky. Student charakterizuje příčiny tzv. civilizačních chorob a specifikuje možné způsoby jejich prevence. Dokáže popsat možnosti rehabilitace, rekvalifikace a pracovního uplatnění osob se zdravotním znevýhodněním.

Literatura

NOVOSAD, L. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-807367-509-7.HAVRDOVÁ, E. Roztroušená skleróza. Praha: Triton, 2002. FISCHER, S., ŠKODA, J., SVOBODA, Z., ZILCHER, L. Speciální pedagogika. Edukace a rozvoj osob se specifickými potřebami v oblasti somatické, psychické a sociální. Praha: Triton, 2014. ISBN 978-80-7387-792-7.FIALOVÁ, I. Specifika edukace dětí a žáků s epilepsií. In PIPEKOVÁ, J. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 2006. DOLEŽEL, R., VÍTKOVÁ, M. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Brno: Paido, 2007. JIRÁK, R., OBENBERGER, J., PREISS, M. Alzheimerova choroba. Praha: Maxdorf, 1998. UZLOVÁ, I. Asistence lidem s postižením a znevýhodněním. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-764-0.SLOWÍK, J. Komunikace s lidmi s postižením. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-691-9.HAVRDOVÁ, E., ET AL. Neuroimunologie. Praha: Maxdorf, 2001. ROTH, J., SEKYROVÁ, M., RŮŽIČKA, E. a kol. Parkinsonova nemoc. II. Rozšířené vydání. Praha: Maxdorf, 1999. TSCHUSCHKE, V. Psychoonkologie: psychoonkologické aspekty vzniku a zvládání rakoviny. Praha: Portál, 2004. RENOTIÉROVÁ, M., LUDÍKOVÁ. L., ET AL. Speciální pedagogika. Olomouc: UP, 2005. ISBN 80-244-1073-7.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

doc. PhDr. Jiří Škoda, Ph.D.