Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomické minimum pro soc. asistenty (KPG / 4216)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 4216 - Ekonomické minimum pro soc. asistenty, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. PŘEDMĚT ZKOUMÁNÍ EKONOMIEVznik a vývoj ekonomické teorie - zdroje bohatství - reprodukční proces - metody zkoumání ekonomie - ekonomické zákony.2. NABÍDKA A POPTÁVKAEkonomická teorie strany nabídky a poptávky v mikroekonomické teorii - nabídková a poptávková funkce a křivka - elasticita nabídky - analýza časového prvku nabídky a poptávky - nástroje zkoumání nabídky a poptávky - praktická aplikace teorie nabídky a poptávky.3. FUNGOVÁNÍ TRŽNÍHO MECHANISMUTrh a ekonomická efektivnost - všeobecná ekonomická rovnováha - tržní selhání - vládní politika a externalit.4. RACIONÁLNÍ CHOVÁNÍ SPOTŘEBITELE A VÝROBCERacionální chování spotřebitele - celkový a mezní užitek - spotřebitelský užitek - indiferentní analýza - spotřební možnosti a rozpočtová přímka. Racionální chování výrobce - celkový a mezní produkt - změny technologie v kontextu změn výstupu.5. NÁKLADOVÁ ANALÝZATypologie nákladů - náklady celkové mezní a průměrné - technologické optimum - obalová křivka.6. OPTIMALIZACE FUNGOVÁNÍ FIRMY V PODMÍNKÁCH DOKONALÉ A NEDOKONALÉ KONKURENCENabídkové chování firmy v dokonalé konkurenci - ukončení činnosti firmy - efektivnost trhů v dokonalé konkurenci. Typy nedokonalé konkurence - analýza monopolu - analýza oligopolu - důsledky fungování nedokonalé konkurence pro spotřebitele a ekonomiku.7. HOSPODÁŘSKÁ POLITIKASubjekty hospodářské politiky - cíle a nástroje hospodářské politiky - základní přístupy k hospodářské politice - magický čtyřúhelník.8. VÝKONNOST NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍProdukt společnosti - agregátní nabídka a agregátní poptávka - determinace produktu - sklon ke spotřebě a úsporám.9. PENÍZE A MONETÁRNÍ POLITIKAPeníze - historický vývoj peněz - funkce a vlastnosti peněz. Monetární politika - cíle, metody a nástroje monetární politiky.10. NEZAMĚSTNANOSTStatistika nezaměstnanosti - přirozená míra nezaměstnanosti - typologie nezaměstnanosti - důsledky nezaměstnanosti.11. INFLACEStatistika inflace - typologie inflace - příčiny inflace - důsledky inflace - protiinflační opatření - nezaměstnanost a inflace.12. FISKÁLNÍ POLITIKASystém veřejných rozpočtů - státní rozpočet - příjmy státního rozpočtu - výdaje státního rozpočtu - rozpočtové období - nástroje fiskální politiky - cíle fiskální politiky.13. EKONOMICKÝ RŮST A HOSPODÁŘSKÉ CYKLYHospodářské cykly - jednotlivé fáze hospodářského cyklu - příčiny cyklického kolísání ekonomiky - dopady cyklického kolísání ekonomiky - multiplikátor a akcelerátor.14. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Student umí popsat základní ekonomické pojmy, kategorie a myšlenkové přístupy k řešení problémů objevujících se v oblastech mikro- a makroekonomické sféry naší reality. Dokáže popsat základní vztahy mezi ekonomickými jevy a vysvětlit proč k nim dochází a jak řešit jejich důsledky.

Literatura

Kraft, J., Ritschelová, I. Ekonomie pro environmentální management, Ústí n. L.. 2003. KRAFT, J., RITSCHELOVÁ, I. Úvod do ekonomie pro sociální asistenty. Ústí nad Labem: UJEP, 2003. SAMUELSON, P. A. Ekonomie. Praha: NS Svoboda, 2013. Elektronická verze učebnice mikroekonomie http://www.eamos.cz/amos/kat_spo/externi/kat_spo_2966/. Rusmichová, L., Soukup, J. Makroekonomie základní kurs, Melandrium Praha. 2002. Macáková a kol. Mikroekonomie základní kurs, Melandrium Praha. 2002. Studijní materiály z webových stránek: http://fzp.ujep.cz/~vosatka/.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

doc. Ing. Helena Vomáčková, CSc.