Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK - Tvorba a použití didakt. testů (KPG / 4243)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 4243 - PVK - Tvorba a použití didakt. testů, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický kontext vzniku didaktického testování. Vazby ve vzdělávacím procesu. Současný stav hodnocení studijních výsledků u nása ve světě.2. Didaktické a psychologické testování, typy měření, druhy didaktických testů, speed a power testy. Kritéria posuzování didaktickýchtestů.3. Pozitiva a negativa didaktického testování (ve vztahu k ústní examinaci). Vlastnosti didaktických testů: validita, reliabilita, testovádoména, praktičnost a objektivita testu. Druhy validity a způsoby jejího zjišťování.4. Nežádoucí zdroje subjektivity při hodnocení (preferenční postoje).5. Tvorba didaktického testu. Plánování testu. Taxonomie kognitivních cílů a jejich aplikace při tvorbě testů.6. Určení počtu a druhu úloh v testu v závislosti na rozsahu a obsahu učiva. Konstrukce testu.7. Návrh testových úloh, specifikace typů testových úloh.8. Praktická tvorba různých druhů testových úloh.9. Způsoby jejich vyhodnocování.10. Ověřování a úprava testových úloh, optimalizace testu. Výpočet charakteristik testových úloh a charakteristik testů.11. Statistické zpracování experimentálních dat z pedagogického výzkumu. Citlivost a obtížnost testu. Způsoby analýzy nenormovanýchodpovědí. Určení chyby měření.12. Standardizované didaktické testy, způsoby a metody standardizace. Výpočty reliability testu.13. Diagnostický rozbor výsledků testu, klasifikace výsledků testu.14. Základní metody standardizace didaktického testu. Převod hrubých skórů testu na klasifikační stupně. Typy rozdělení souborůvýsledků testů.

Získané způsobilosti

Student definuje didaktické testy a vymezí jejich jednotlivé druhy; popíše nejvýznamnější vlastnosti didaktických testů; klasifikuje jednotlivé typy testových položek, uvede možnosti jejich využití a způsoby skórování; dokáže identifikovat chyby v jejich konstrukci a navrhne jejich opravení. Student je kompetentní určit obtížnost a citlivost testových položek; definuje jednotlivé etapy přípravy, realizace a evaluace didaktického testování; popíše způsob standardizace didaktických testů. Student je schopen připravit kvalitní didakt. test, využít jej v praxi a adekvátně posoudit míru přesnosti měření výsledků výuky pomocí daného testu. Výsledky didakt. testování dokáže adekvátně používat v rámci zpětnovazebného a hodnotícího procesu ve výuce.

Literatura

CHRÁSKA, M. Didaktické testy. Brno: Paido, 1999. ISBN 80-85931-68-0.HODAŇOVÁ, J. Didaktické testy, jejich tvorba a interpretace testových výsledků. Olomouc: Univerzita Palackého, 2003. CHRÁSKA, M. Didaktické testy ve školní praxi. Brno: Paido, 2002. nullnullCHRÁSKA, M. Didaktické testy v práci učitele. Olomouc: KPÚ, 1989. VEČEŘOVÁ, Z. Jazykové didaktické testy a možnosti jejich statistického zpracování. Olomouc: Univerzita Palackého, 2001. KOMENDA, S. Tvorba a testování testu. Olomouc, PF UP. 1995. BYČKOVSKÝ, P. Základy měření výsledků výuky. Tvorba didaktického testu. Praha, ČVUT. 1982. CHRÁSKA, M. Základy výzkumu v pedagogice. Olomouc: PF UP, 1993.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

doc. PhDr. Jiří Škoda, Ph.D.