Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychodidaktika a neurodidaktika (KPG / 4318)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 4318 - Psychodidaktika a neurodidaktika, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Neurofyziologické základy paměti a učení ? mechanismy paměti, typy paměti, fyziologické faktory ovlivňující proces zapamatování, vztah mezi pamětí a učením.. Funkční zobrazování mozku, principy funkčních zobrazovacích metod ? fMRI, PET, SPECT, MEG, význam funkčního zobrazování mozku pro studium procesů paměti a učení.. Styly učení ? kognitivní styly, styly učení žáků, klasifikace stylů učení, vyučovací styly učitele, možnost ovlivňování stylů učení, efektivní využívání stylů učení v rámci edukačního procesu.. Individuální charakteristiky učícího se jedince ? vnitřní poznatkové systémy žáků, jejich utváření, geneze a ovlivňování, dětská pojetí a práce s dětskými pojetími ve vyučovacím procesu. Možnosti diagnostiky dětských pojetí.. Didaktická rekonstrukce ? didaktická transformace učiva, přibližování vnitřních poznatkových systémů učícího se jedince k aktuálnímu stavu poznání. Metody efektivního učení a vyučování, prostředky didaktické rekonstrukce. Volba optimálních učebních a vyučovacích strategií.. Možnosti praktického využití poznatků týkajících se mechanismů paměti a učení. Netradiční přístupy k výuce, kritická analýza moderních trendů řízení učebního procesu žáků.

Získané způsobilosti

Student popíše základní anatomickou stavbu centrální nervové soustavy a vysvětlí základní fyziologické procesy v mozku (vznik a přenos nervového vzruchu) včetně principů metod zkoumání těchto procesů. Student charakterizuje jednotlivé typy paměti a uvede faktory, které kvalitu paměti ovlivňují. U vybraných faktorů navrhne možnosti jejich pedagogického ovlivňování. Uvede různé klasifikace stylů učení a jednotlivé styly charakterizuje, včetně jejich projevů v reálném edukačním prostředí. Student vysvětlí, co jsou strategie a taktiky učení a jak souvisí s učebními a kognitivními styly. Podrobně charakterizuje dětská pojetí a jejich genezi. Uvede teoretické koncepty didaktické rekonstrukce a popíše způsob práce s didaktickou rekonstrukcí v reálné edukační praxi.

Literatura

DOULÍK, P., ŠKODA, J. Diagnostika dětských pojetí a její využití v pedagogické praxi. Ústí nad Labem: UJEP, 2008. ISBN 978-80-7414-059-4.KOUKOLÍK, F. Mozek a jeho duše. 3. přepracované a rozšířené vydání. Praha: Galén 2005. ŠKODA, J. Psychodidaktika. Metody efektivního a smysluplného učení a vyučování. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3341-8.MAREŠ, J. Styly učení žáků a studentů. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-246-7.PREISS, M., KŘIVOHLAVÝ, J. Trénování paměti a poznávacích schopností. Praha: Grada Publishing, 2009. Nakonečný, M. Motivace lidského chování. Praha. 1996. Vester, F. Myslet, učit se? a zapomínat?. Plzeň: Fraus, 1997. Kulišťák, P. Neuropsychologie.1.vyd. Praha: Portál, 2003. 327 s. 2003. ISBN 80-7178-554-7.KUSÁK, P., DAŘÍLEK, P. Pedagogická psychologie - A. 2. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2001. 2001. ISBN 80-244-0294-7.Ganong, W. F. Přehled lékařské fyziologie. 20. vydání. Praha: Galén, 2005. Held, L., Pupala, B. Psychogenéza žiakovho poznania vo vyučovaní. Bratislava: Edičné stredisko Amos PedF UK. 1995. CANGELOSI, J., S. Strategie řízení třídy. Praha: Portál, 1994. ISBN 80-7178-014-6.FISCHER, R. Učíme děti myslet a učit se: praktický průvodce strategiemi vyučování. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-966-6.Janíková, M., Vlčková, K. et al. Výzkum výuky: tematické oblasti, výzkumné přístupy a metody. Brno: Paido, 2009.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

doc. PhDr. Jiří Škoda, Ph.D.