Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika (KPG / 4415)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 4415 - Etika, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do etického myšlení, typologie přístupů v etice, sporné oblasti.- Dimenze etiky: metaetika, sociální etika, individuální etika.- Relativita, relativismus a indiferentismus. Kulturní relativismus.- Postmoderna a její kritika. Vztah rozumu a citu v morálním souzení.- Otázka determinace a svobody v etickém jednání.- Sociobiologie a její etické implikace.- Svědomí, morální náhoda, problém zla, odpovědnost a její míra, vina a trest.- Etika ctnosti. Hodnoty a hodnotová etika.- Utilitarismus a deontologie. Vztah prostředku a cíle.- Diskutované problémy současné etiky - genetické manipulace, lidská práva, sexualita, manželství a partnerství, hlad a blahobyt.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu získá základní přehled o pojmech a problémech studovaného předmětu. Bude rozumět rozmanitým přístupům etického myšlení, historickým souvislostem etiky, a bude schopen kriticky hodnotit své vlastní etické počínání.

Literatura

Kohák, E. Člověk, dobro a zlo. Praha:Ježek, 1999. Thompson, M. Přehled etiky. Praha, 2004. Anzenbacher, A. Úvod do etiky. Praha, 1994. SOKOL, J., PINC, Z. Antropologie a etika. Praha: Triton, 2003. HÁBL, J. Homo (pro)sociální? K dimenzím etické výchovy. In Pospíšil, J., Roubalová, M. (eds.): Mládež a hodnoty. Výchova k hodnotám v kontextu pluralitní a multikulturní společnosti. Olomouc, 2010. VACEK, P. Rozvoj morálního vědomí žáků. Praha: Portál, 2008. SPAEMANN, R. Štěstí a vůle k dobru: pokus o etiku. Praha, OIKOYMENH, 1998.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

PhDr. Jan Hábl, Ph.D.