Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školská politika a legislativa (KPG / 4554)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 4554 - Školská politika a legislativa, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Školská politika v systému politik státu- Předpoklady, principy a podmínky koncepčnosti, systémovosti a kontinuity školské politiky- Nástroje a aktuální problémy tvorby a realizace školské politiky- Školská politika v mezinárodním kontextu- Státní správa a samospráva ve školství- Regionální a vysoké školství- Školské právo (předškolní a základní vzdělávání)- Školské právo (střední a vyšší odborné vzdělávání)- Zákon o pedagogických pracovnících (učitel, asistent pedagoga, vedoucí pedagogický pracovník, vychovatel, speciální pedagog?)- Pracovní místo ředitele školy, funkce a činnost školské rady, ČŠI- Zákon o vysokých školách (jednota a diverzita uvnitř VŠ)- Zákon o vysokých školách (předpoklady existence a rozvoje VŠ)

Získané způsobilosti

Student má vědomosti o základních atributech školské politiky, a to i v mezinárodním kontextu, orientuje se v základních právních normách (školský zákon, zákon o pedagogických pracovnících, zákon o vysokých školách) a uvědomuje si důsledky nekoncepčnosti, nesystémovosti a přetržitosti v procesu tvorby a realizace školské politiky. Je schopen analýzy základních legislativních dokumentů a výkladu práva zasahující vybranou oblast regionálních a vysokých škol.

Literatura

nullnullBALÍK, S., CÍSAŘ, O., FIALA, P. Veřejné politiky v České republice v letech 1989. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2010. ISBN 978-80-7325-236-6.KALOUS, J., VESELÝ, A. (ed.). Vybrané problémy vzdělávací politiky. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1262-3.---. Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, v platném znění. ---. Zákon č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů. ---. 561/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ve znění pozdějších předpisů. MŠMT. České školství v mezinárodním srovnání ? stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance. Praha: MŠMT, 2012. NANTL, J., ČERNIKOVSKÝ, P. et al. Národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání České republiky. Díl 1. Praha: Národní deskriptory, 2010. HNILICA, J., PABIÁN, P., HÁJKOVÁ, T. Národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání. Díl 3. Zkušenosti a doporučení. Praha, 2010. ZLÁMAL, J. a kol. Občanský a společenskovědní základ ? Právo. Computer Media, 2011. nullGREGER, D., JEŽKOVÁ, V. (eds.). Školní vzdělávání. Zahraniční trendy a inspirace. Praha: Karolinum, 2007. MALACH, A. Školská politika na komunální a regionální úrovni. In: Jak řídit kraj, město a obec, díl III. Brno: MU, Praha:Institut pro místní správu, 2002. ISBN 80-210-2956-0.KALOUS, J., VESELÝ, A. (ed.). Teorie a nástroje vzdělávací politiky. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1260-7.nullHORÁK, J., KOLÁŘ, Z. Vzdělávací politika a řízení škol v zemích EU. Ústí and Labem: UJEP, 2007. KALOUS, J., VESELÝ, A. (ed.). Vzdělávací politika ČR v globálním kontextu. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1261-5.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

doc. Ing. Helena Vomáčková, CSc.