Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školská legislativa (KPG / 6116)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 6116 - Školská legislativa, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prameny školního práva, základní právní předpisy v oblasti školství. Právní vztahy ve školství. Vzdělávací soustava, školy a školská zařízení a jejich právní postavení. Zákon o soustavě základních, středních a vyšších odborných škol. Právní předpisy upravující státní správu a samosprávu ve školství. Předškolní vzdělávání, povinnost školní docházky a základní vzdělávání. Střední a vyšší odborné vzdělávání. Jiné druhy vzdělávání. Zákoník práce. Právní předpisy související s pedagogickým procesem. Právní předpisy upravující odpovědnost. Pracovně právní vztahy ve školství. Právní předpisy pro financování škol. Vnitřní normy a směrnice. Kontrola ve školství.

Získané způsobilosti

Studenti se dokážou orientovat v rozsáhlé oblasti školského práva a znalosti efektivně využít v praxi.

Literatura

KOL. AUTORŮ. Co má znát a umět každý učitel. FPE ZČU Plzeň, 1994. nullKOL. AUTORŮ. Škola a právo. Praha, Nakladatelství Dr. Raabe, 1995. ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE. Listina základních práv a svobod. Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání. Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů. Vyhláška č. 13/2005 Sb., o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Vyhláška č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání. Vyhláška č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků. Vyhláška č. 364/2005 Sb., o vedení dokumentace škol a školských zařízení a školní matriky a o předávání údajů z dokumentace škol a školských zařízení a ze školní matriky (vyhláška o dokumentaci škol a školských zařízení). Vyhláška č. 47/2005 Sb., o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem. Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních. Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

PaedDr.Mgr. Jan Kobliha

Vyučující

PaedDr.Mgr. Jan KoblihaMgr. Roman StružinskýPaedDr.Mgr. Jan KoblihaMgr. Roman Stružinský