Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Edukace a rozvoj os. s ment. postižením (KPG / 6135)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 6135 - Edukace a rozvoj os. s ment. postižením, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie a současnost péče o jedince mentální retardací, demencí a jinými psychickými poruchami, historický nástin, aktuální trendy v oblasti péče a edukace mentálně retardovaných, psychopedie, problematika lidských práv jedinců s mentální retardací, role NNO v oblasti péče o m.r. jedince, aktuální legislativa2. Klasifikace mentální retardace, demence a jiných psychických poruch3. Diagnostika m.r.4. Etiologie m.r.5. Referenční pole a cílové skupiny psychopedie, komprehenzívní rehabilitace v psychopedii6. Psychické zvláštnosti m.r.7. Poruchy autistického spektra - diagnostika, edukace a komprehenzívní rehabilitace8. Downův syndrom - diagnostika,edukace a komprehenzívní rehabilitace9. Ranná péče a intervence, možnosti a podmínky edukace m.r. jedince v rodině10. Péče o m.r. jedince v ústavech sociální péče11. Pracovní rehabilitace, problematika zaměstnávání osob cílové skupiny psychopedie12. Speciálně pedagogická centra pro mentálně retardované a okruh jejich činnosti (v souladu s Vyhl. č. 72/2005 Sb.)13. Didaktické zásady a metody v rámci edukace m.r. jedinců14. Základní školy praktické a RVP pro základní vzdělávání upravený pro žáky s lehkým mentálním postižením.15. ZŠ speciální a RVP pro základní vzdělávání upravený pro žáky se středně těžkým mentálním postižením.16. Volnočasové aktivity a mimoškolní výchovně vzdělávací činnost u m.r. jedinců17. Alternativní a augmentativní komunikace, využití informačních a komunikačních technologií v práci s m.r. jedinci.18. Speciální terapeutické metody uplatňované v práci s m.r. jedinci

Získané způsobilosti

Na základě získaných teoretických znalostí studenti dokážou řádně přistupovat k edukaci jedinců s mentálním postižením

Literatura

KUBOVÁ, L. Alternativní komunikace. Praha : Tech-market, 1996. SCHOPLER, E. Autistické chování. Praha: Portál, 1997. PUESCHEL, S. Downův syndrom pro lepší budoucnost. Praha: Tech-Market, 1997. NESNÍDALOVÁ, R. Extrémní osamělost. Praha: Portál, 1997. VÍTKOVÁ, M., ET AL. Integrativní speciální pedagogika. Brno: Paido, 2004. DOLEJŠÍ, M. K psychologii mentálně retardovaných. Praha: Avicenum, 1996. ŠVARCOVÁ, I. Mentální retardace. Praha: Portál, 2003. ŠLAPAL, R. Neurologie pro speciální pedagogy. Brno : Paido, 1995. . O autismu - sborník příspěvků z mezinárodní konference. Brno, 1998. VALENTA, M. Péče o mentálně postižené v zahraničí. Olomouc. UP, 1994. MONATOVÁ, L. Pojetí speciální pedagogiky z vývojového hlediska. Brno: Paido, 1997. SCHOPLER, E. Příběhy dětí s autismem a příbuznými poruchami vývoje. Praha: Portál, 1999. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-214-9.MULLER, O., VALENTA, M. Psychopedie. Praha: Parta, 2003. ČERNÁ, M. Psychopedie. Praha: UK, 1995. VALENTA, M., KREJČÍŘOVÁ, O. Psychopedie - kapitoly z didaktiky mentálně retardovaných. Olomouc: Netopejr, 1997. . Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání upravené pro žáky s mentálním postižením. . Školský zákon 561/2004 Sb., Vyhláška 72, 73 /2005 Sb. PŘINOSILOVÁ, D. Vybrané okruhy speciálně pedagogické diagnostiky a využití v praxi. Brno: MU, 1997. ISBN 80-210-1595-0.ŘÁDA, J. Výjimečné děti. Praha: Septima, 1995. . Vzdělávací program zvláštní školy, pomocné školy a přípravného stupně PŠ. Praha: Septima, 1997.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

Mgr. Zdeněk Svoboda, Ph.D.