Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika praktických činností I (KPR / 0003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 0003 - Didaktika praktických činností I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia technických prací Technické materiály a jejich vlastnosti, rozdělení technických materiálů.2. Kovové materiály (základní rozdělení, vlastnosti).3. Dřevo (rozdělení dřevin, fyzikální, mechanické vlastnosti dřeva).4. Textilní materiály (suroviny, výroba příze, pletenin, netkaných textilií). Kůže, její zpracování.5. Papír (suroviny, druhy). Karton.6. Plasty (základní rozdělení, vlastnosti). Sklo, keramika (výroba).7. Modelovací hmoty (základní rozdělení, charakteristika). Pomocné materiály.8. Guma, korek (výroba, zpracování). Technologie materiálů (obrábění, tvarování, lepení). Nástroje a nářadí.9. Grafická komunikace (technické kreslení - náčrty, technické výkresy).10. Jízdní kolo a jeho vybavení (historie, repase, drobné opravy).11. Stavebnice (montáž, demontáž).12. Energetika, elektrotechnika a elektronika.13. Technika a životní prostředí.14. Organizace vyučovací jednotky, cíle, motivace, program, zásobník výrobků, bezpečnosti při práci apod.

Získané způsobilosti

Student(ka) prokazuje znalosti o materiálech, získá zkušenosti k používání vhodných pracovních nástrojů, nářadí a pracovních pomůcek. Ovládá zásady bezpečnosti a hygieny práce. Prokazuje tvořivost a nápaditost při výběru vhodných pracovních námětů s přihlédnutím k věkovým zvláštnostem a schopnostem dětí. Dokáže sestavit pracovní postupy a aplikovat je vhodným způsobem při práci dětí z hlediska didaktiky a metodiky práce.

Literatura

Lada, S.; Vodáková, J. Didaktika pracovního vyučování I., II. SPN Praha, 1983. DYTRTOVÁ, R., VODÁKOVÁ, J. Praktické činnosti I. Praha: PedF UK, 1999. KOCIÁNOVÁ, L. A KOL. Praktické činnosti pro 1. - 5. ročník ZŠ. Praha: Fortuna, 1997. RVP pro ZŠ - téma "Člověk a svět práce". SMITH, A. A KOL. Hrátky s papírem. Praha: Svojtka a Co, 1999. HONZÍKOVÁ, J. Pracovní činnosti na 1. st. ZŠ. Plzeň: ZČU, 2000. Barffová, U.; Burkhardtová, I. Velká kniha pro malé mistry I a II. Praha: IKAR, 1996.

Požadavky

- aktivní 80% účast ve výuce- zpracování sborníku vzorových prací z různých materiálů ke všem probíraným technikám

Garant

Mgr. Jan Janovec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Janovec, Ph.D.