Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět MZČ - praktické činnosti I (KPR / 0039)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 0039 - MZČ - praktické činnosti I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - seznámení s programem výuky, doporučenou literaturou, s požadavky k udělení zápočtu. Přehled technických a přírodních materiálů. Ukázky výrobků. Tradiční a netradiční materiál.2. Didaktické zásady a metody práce při práci s dětmi, materiální zabezpečení.3. Práce s papírem - výroba, druhy, vlastnosti, využití, nástroje a pomůcky, bezpečnost práce techniky. Praktické cvičení - technika žmolkování - obrázek, přání.4. Práce s papírem - ukázka voskování papíru. Praktické cvičení: origami - historie,postup výroba metodické řady.5. Práce s odpadovým papírem - technika: kašírování - výroba postaviček, zvířátek,v kombinaci s plasty.6. Práce s kartonem a jeho využití - zpracování kartonů od vajíček - výroba zvířátek,květin?7. Modelovací hmoty a licí materiály - přehled, vlastnosti, vyžití, ukázky výrobků. Práce se sádrou - odlévání odlitků.8. Modelovací hmoty - pokračování. Zdobení sádrových odlitků ubrouskovou technikou, rytím, malováním. Ukázky zpracování vosku - výroba svíček.9. Modelovací hmoty - dokončení výroby svíček. Těsta - slaná, vizovická - ukázky, pracovní postupy. Výroba vánočních motivů ze slaného těsta.10. Plasty - přehled, vlastnosti, využití jako odpadového materiálu. Výroba výrobků z PET láhve dle vlastních nápadů studentů.11. Dokončení výrobků z plastu, prezentace.12. Využití netradičních materiálů v PČ - těstoviny. Výroba květin, přání, zvířátek? dle vlastní tvořivosti studentů.13. Prezentace a vyhodnocení sborníku prací. Zápočet.

Získané způsobilosti

Student prokazuje znalosti o materiálech, získá zkušenosti k používání vhodných pracovních nástrojů, nářadí a pracovních pomůcek. Ovládá zásady bezpečnosti a hygieny práce. Prokazuje tvořivost a nápaditost při výběru vhodných pracovních námětů s přihlédnutím k věkovým zvláštnostem a schopnostem dětí. Dokáže sestavit pracovní postupy a aplikovat je vhodným způsobem při práci dětí z hlediska didaktiky a metodiky práce.

Literatura

SMITH, A. A KOL. Hrátky s papírem. Praha: Svojtka a Co, 1999. DYTRTOVÁ, R., VODÁKOVÁ, J. Praktické činnosti I. Praha: PedF UK, 1999. KOCIÁNOVÁ, L. A KOL. Praktické činnosti pro 1. - 5. ročník ZŠ. Praha: Fortuna, 1997. Linda Perina, Renzo Zanoni. Originální ruční práce. IKAR, 2003. BARFFOVÁ, U., BURKHARDTOVÁ, I. Velká kniha pro malé mistry I a II. Praha: IKAR, 1996. KOHLOVÁ, M. 200 výtvarných činností. Praha: Portál, 1996.

Požadavky

- aktivní 80% účast ve výuce- zpracování sborníku vzorových prací z různých materiálů ke všem probíraným technikám

Garant

Mgr. Jan Janovec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Janovec, Ph.D.