Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět MZČ - přírodověda I -KS (KPR / 0044)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 0044 - MZČ - přírodověda I -KS, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia předmětu, seznámení s cíli a obsahem, s doporučenou a rozšiřující literaturou. Požadavky k zápočtu, zadání seminární práce.2. BOZP při pěstitelských pracích. Vnější faktory růstu. Agrotechnické údaje. Fenologie a fenologická pozorování.3. Půda. Vlastnosti půdy. Zpracování půdy. Vhodnost půdy pro pěstování rostlin. Orientační stanovení půdního druhu.4. Hnojiva organická a anorganická. Kompost. Zelené hnojení. Hydroponie. Zásady při používání hnojiv a ekologické aspekty.5. Škodliví činitelé rostlin. Chemizace RV. Ochrana rostlin a ekologie. Plevele a jejich určování.6. Jedovaté a alergie způsobující rostliny. Praktické ukázky a poznávání.7. Základní vybavení pro pěstování rostlin v interiéru i exteriéru.8. Zařazení pěstitelských prací v rámci RVP ZV, souvislosti v rámci PT.9. Poznávání semen kulturních rostlin.10. Poznávání pokojových květin.11. Poznávání trvalek.12. Souborné opakování, volný prostor k diskusi.13. Specifika práce vychovatele v oblasti pěstitelských činností.14. Prezentace seminárních prací, hodnocení průběhu výuky, zápočet.

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu získají základní vědomosti týkající se pěstitelských činností, které jsou nezbytné pro činnost vychovatele pracujícího s dětmi, mládeží, resp. s dospělými osobami. Dospějí k dovednostem v oblasti základů pěstitelství, vegetačních faktorů, vybavení pro pěstování rostlin, apod. Seznámí se s vybraným osivem a sadbou, běžnými skupinami okrasných a užitkových rostlin a některými trvalkami a pokojovými květinami.

Literatura

VODÁKOVÁ, J. a kol. Pěstitelské práce. Praha: SPN, 1990. ISBN 80-04-23976-5.VODÁKOVÁ, J. a kol. Pěstitelské práce pro studující speciální pedagogiky. Praha: SPN, 1987. RUFERTOVÁ, H. Pěstitelství slovem a obrazem. Ústí nad Labem, 1997. ISBN 80-7044-163-1.OPOČENSKÝ, K. Volnočasové pěstitelské a chovatelské činnosti pro znevýhodněné osoby. Ústí nad Labem: UJEP PF, 2003. ISBN 80-7044-537-8.NOORDHUIS T. KLAAS. Zahrada po celý rok. Praha: Rebe Productions, 1994. ISBN 80-85815-10-9.

Požadavky

- vypracování seminární práce

Garant

doc. PaedDr. Ivana Brtnová-Čepičková, Ph.D.