Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociální práce II - SPA (KPR / 0182)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 0182 - Metody sociální práce II - SPA, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Formy skupinové sociální práce.2. Orientace skupinového setkání. Biografická orientace. Tématická orientace. Interakční orientace. Organizace skupinového setkání. Skupinové aktivity. Zakončení práce skupiny, zpětná vazba.3. Individuální sociální práce4. Vedení rozhovoru, výhody a nevýhody rozhovoru v sociální práci, charakter rozhovoru, průběh rozhovoru, úspěšnost navázání vztahu.5. Prvý kontakt s klientem, navázání a vytvoření vztahu klient-sociální pracovník, úspěšnost jednání, okolnosti k navázání kontaktu, kontrola, pomoc, objednávka, určení problému, formulace cílů, zakázka, práce v přirozeném prostředí.6. Sociální terapie, typy socioterapeuta, klient v duševní krizi, terapeutický rozhovor, klíč k rozhovoru, konstruktivní otázky.7. Individuálně zaměřená intervence, soustředěný cílový přístup, specifické formy intervence, typy intervence.8. Alternativní techniky, mediace, probace, varianty zacházení s klientem v sociální práci - rada, pomoc, doprovázení, terapie, videotrénink interakcí aj.9. Speciální a pomocné techniky v sociální práci: nácvik chování, výměna rolí apod.10. Poradenská práce, prevence, význam poradenské práce, zásady poradenské práce.11. Komunitní sociální práce. Komunitní psychologie a psychiatrie, komunitní péče o duševní zdraví jako účelný systém, složení a propojení služeb. Terapeutická komunita jako systém péče. Výměna informací, prevence duševních nemocí.12. Supervize jako forma pomoci. Druhy. Bálintovská forma supervize a její vedení.13. Specifika práce s rodinou, jako malou společenskou skupinou.14. Specifika skupinové práce se seniory.

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je seznámit studenty s metodami skupinové a komunitní sociální práce. Po absolvování tohoto předmětu se student umí orientovat v metodách sociální práce, zná speciální formy intervence, má ucelený pohled na skupinovou práci a zákonitosti jejího fungování a orientuje se v problematice práce komunitní.

Literatura

MATOUŠEK, O. Základy sociální práce. Praha: Portál., 2007. ISBN 987-80-7369-331-4.HARTL, P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha: SLON, 1997. ISBN 80-85850-45-1.KRATOCHVÍL, S. Skupinová psychoterapie v praxi. Praha: Galén., 2005. ISBN 80-7262-347-8.YALOM, I. Teorie a praxe skupinové psychoterapie. Hradec Králové: Konfrontace., 1999. ISBN 978-80-7367-304-8.

Požadavky

- úspěšně absolvovaný předmět MSP I.- pro přistoupení k ústní zkoušce je nutné odevzdat seminární práci v daném termínu i rozsahu na základě podkladů od vyučujícího

Garant

PhDr. Jiří Šlégl, Ph.D.