Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do metodolog. spol. věd. - SPA (KPR / 0184)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 0184 - Úvod do metodolog. spol. věd. - SPA, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do metodologie: seznámení s vědeckým výzkumem, exaktní versus společenské metody, základní funkce výzkumu, teoretické a aplikované výzkumy2. Fáze výzkumu, operacionalizace3. Význam, tvorba a testování hypotéz4. Zdroje výzkumného problému: cíl, předmět a objekt výzkumu5. Důležité pojmy: reprezentativnost, výběrový soubore, systémové chyby, znaky a jejich klasifikace6. Pilotáž, volba sběru dat7. Kvalitativní a kvantitativní výzkum: základní charakteristika, techniky, výhody, nevýhody8. Aplikace různých výzkumných technik: anketa, pozorování9. Exkurze do specifických technik: škálování, studium dokumentů, obsahová analýza10. Příprava terénního sběru: vazba tazatel-respondent, tazatelské sítě11. Typy výběrů: systematický, kvótní, záměrný, stratifikovaný a náhodný výběr12. Výzkum trhu, výzkum veřejného mínění

Získané způsobilosti

Oborové znalosti- student získá vědomosti z oboru metodologie společenskovědního výzkumu a je schopen charakterizovat základní pojmy - student je schopen diferencovat jednotlivé úrovně vědeckého poznání, typy výzkumů a zvolit vhodnou metodu dle vybrané tematické oblasti výzkumné činnosti- student dokáže provést dotazníkové šetření, rozhovor s respondentem

Literatura

DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost.Praha: Karolinum,1993. Praha: UK - nakl. Karolinum., 2000. ISBN 80-246-0139-7.HENDL, J. Kvalitativní výzkum. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-040-2.WEBER, M. Metodologie, sociologie a politika. Praha, 2009. OCHRANA, F. Metodologie vědy. 2009. HENDL, J. Přehled statistických metod zpracování dat: analýza a metaanalýza dat. Praha, 2004. LOUČKOVÁ, I. Sociologický výzkum. Praha: UK Karolinum., 1999. GIDDENS, A. Sociologie. Praha, 1999. PETRUSEK, M. Teorie a metoda v moderní sociologii. Praha: Karolinum, 1993. MERRILL, B., WEST, L. Using Biographical Methods in Social Research. London, 2009. STRAUSS, A., CORBIN, J. Základy kvalitativního výzkumu: postupy a techniky metody zakotvené teorie. Boskovice, 1999.

Požadavky

1.Student na základě tématu zvoleného vyučujícím, připraví skupinově, v kooperaci se svými spolužáky, pod dohledem pedagoga vhodné otázky, ze kterých sestaví stručný dotazník a aplikuje své získané znalosti v dotazníkovém šetření s nastaveným počtem respondentů. Po jeho realizaci, vybere vyplněné dotazníky (elektronické či papírové), zhodnotí svá zjištění, interpretuje je a zpracuje v podobě výzkumného projektu. Vzhled a základní údaje o projektu student získá v předem připraveném formuláři. Práce musí obsahovat slovní i grafické vyjádření včetně závěrečného hodnocení. Práce je zároveň nácvikem empirické práce pro psaní kvalifikačních prací. Směry zájmu při hodnocení: počet získaných respondentů, validita dat, zpracování výsledků, slovní hodnocení, argumentace, správnost popisků u příloh, gramatika, aj.2.70% aktivní účast na výuce.3.Studium studijní opory v e-learning systému Moodle a doporučené odborné literatury.

Garant

PhDr. Jiří Šlégl, Ph.D.Mgr. Michaela Valášková

Vyučující

Mgr. Michaela Valášková