Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika pro sociální asistenty - SPA (KPR / 0189)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 0189 - Etika pro sociální asistenty - SPA, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvodní hodina ? seznámení s požadavky k zápočtu a ke zkoušce, doporučená literatura.2) Úvod do etické problematiky jako pokus o praktickou filosofii.3) Etika jako samostatná filosofická disciplína.4) Trojí model svobody.5) Rozhodování a odpovědnost.6) Štěstí a blaženost.7) Idea dobra a etický realismus.8) Mravní smysl.9) Mezigenerační vztahy (ageismus).10) Poslední věci člověka (smrt).11) Smysl lidské existence jako etický problém.12) Utrpení a nemoc.13) Etika, člověk a instituce. Etická výchova jako předmět výuky v českých školách.14) Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních etických pojmech a kategoriích., které se vztahují k pozici sociálního asistenta. Dokáže vyjmenovat a vysvětlit etické teorie od antiky po současnost a zároveň dokáže tyto vědomosti zobecnit a aplikovat v současných společenských podmínkách. Na základě kritického myšlení vytváří závěry, které objasňují význam etiky pro současného člověka. Student dále ovládá dostatečnou škálu motivačních, expozičních, fixačních a evaluačních postupů, vytváří možnosti pro aplikaci naučeného v praktických situacích. Vytváří předpoklady pro případnou úspěšnou komunikaci se svěřenci projevujícími o tuto problematiku zájem.

Literatura

SOKOL, J. Etika a život. Praha: Vyšehrad, 2010. M.Thompson. Přehled etiky. Praha, 2004. SOKOL, J., PINC, Z. Antropologie a etika. Praha: Triton, 2003. Kohák, E. Člověk, dobro a zlo. Praha:Ježek, 1999. LENCZ, L. Etická výchova. Praha: Luxpress, 2005. OLIVAR, R. R. Etická výchova. Bratislava: Orbis picls, 1992. JANKOVSKÝ, J. Etika pro pomáhající profese. Etika pro pomáhající profese, 2003. HAŠKOVCOVÁ, H. Fenomén stáří. Praha: HBT, 2010. ŠMAJS, J. Filosofie - obrat k Zemi. Praha: Academia, 2008. Kohák, E. Svoboda, svědomí, soužití. Praha, 2004. HAŠKOVCOVÁ, H. Thanatologie, Praha: Galén, 2007. ISBN 80-7262-034-7.Příkaský, J.V. Učebnice základů etiky. Kostelní Vydří, 2000. A.Anzenbacher. Úvod do etiky. Praha, 1994.

Požadavky

- aktivní účast na výuce- vypracování seminární práce - úspěšné zvládnutí zápočtového testu- úspěšné zvládnutí ústní zkoušky- ručně psané výpisky z určené odborné literatury

Garant

PhDr. Jiří Šlégl, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Šlégl, Ph.D.