Předmět Výživa a dietologie - SPA (KPR / 0199)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 0199 - Výživa a dietologie - SPA, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Úvod do předmětu1. Základní pojmy ve výživě a stravování.2. Základní složky výživy.3. Výživový stav jedince, jeho zjišťování a hodnocení.4. Malnutrice.5. Racionální výživa a alternativní výživové směry.6. Výživová doporučení WHO a MZ ČR pro celkovou zdravou populaci, potravinové pyramidy, pitný režim.7. Hygienické zásady při práci s potravinami. Technologické postupy při přípravě jídel a jejich vliv na nutrienty.8. Výživa jako důležitá součást životního stylu. Biologické, psychické, sociální a ekonomické aspekty výživy a stravování seniorů...9. Fyziologické změny ovlivňující výživu ve stáří. Specifika výživy ve stáří10. Úvod do dietologie. Základy léčebné výživy.11. Diety v léčení chorob.12. Stravování v péči o nemocné seniory.Závěr - shrnutí poznatků
Získané způsobilosti
Po absolvování kurzu bude student schopen péče o výživu a stravování seniorů a bude znát základní pravidla pro sestavu diet.
Literatura
SVAČINA, Š a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.SUCHARDA, P. Klinická dietologie, část I, II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1995. ISBN 80-7013-200-0.ANDĚL, M. Jezte zdravě, žijte zdravě. Doporučení MZ ČR o výživě zdravého obyvatelstva. Praha: SZÚ., 1996. ISBN 80-7071-045-4.TUREK, B., DOSTÁLOVÁ, J. Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací., 1996. ISBN 80-85120-5.
Požadavky
Maximum 30 % absence na seminářiAktivní účast na seminářiVypracování seminární práce (dle výběru z více témat)Závěrečný test
Garant
Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D.