Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnické dovednosti - SPAk (KPR / 0226)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 0226 - Zdravotnické dovednosti - SPAk, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné zásady první pomoci, požadavky na zachránce. (PP technická, laická, odborná; kontakty pro přivolání odborné zdravotnické PP, psychická odolnost zachránce, ochranné pomůcky, základní pravidla laické PP, psychologický vliv zachránce na postižené).2. Neodkladná kardiopulmonální resuscitace. (Techniky otevření a udržení průchodnosti dýchacích cest, trojitý manévr - Esmarchův hmat, umělé dýchání z úst do úst, nepřímá srdeční masáž, alternativní způsoby neodkladné resuscitace.)3. Rány a zástava krvácení. (Důraz na ošetření krvácení velkého rozsahu, tlakové body, tlakový obvaz, zaškrcovadlo, krvácení z tělních otvorů, vnitřní krvácení - neúrazové a úrazové, ochrana zachránce před chorobami přenosnými krví.)4. Základní orientace a postup při bezvědomí a mdlobě. (Hloubka bezvědomí, stabilizovaná poloha, péče o bezvědomého. Varovné příznaky mdloby, ošetření a prevence.)5. Šok (vyvolávající příčiny, příznaky, protišoková opatření - 5T)6. Závažná poranění. (Popáleniny, opařeniny a poleptání, úpal, úžeh, zasažení elektrickým proudem, podchlazení, omrzliny. Poranění mozku a lebky, poranění míchy a páteře, poranění krku, hrudníku - pneumotorax; břicha, pánve; náhlé příhody břišní, poranění dlouhých kostí a kloubů (podvrknutí, vymknutí, zlomeniny).7. Závažné akutní stavy. (Stavy náhlé dušnosti, křečové stavy, náhlé stavy při metabolických poruchách - hypoglykemie, hyperglykemie aj., náhlé příhody břišní, cévní, bolesti zubů.)8. Cizí tělesa v ranách a tělesných otvorech.9. Akutní otravy. (Otravy způsobené potravou, otravy léky a drogami, otrava alkoholem, otravy houbami a jedovatými rostlinami, uštknutí hadem.)¨10. Zranění způsobená zvířaty (pokousání, bodnutí, štípnutí).11. Základy obvazové techniky.12. Odsun a polohování raněného.13. Příruční lékárnička, brašna první pomoci. (Základní vybavení, seznámení s účinky a dávkování léčiv, která jsou součástí příruční lékárničky.14. Evidence úrazů ve veřejnoprávních instutucích. Ochrana člověka za mimořádných událostí.

Získané způsobilosti

Po ukončení kurzu student bude schopen poskytnout první pomoc při úrazech a akutních stavech, a také při hromadných neštěstích a mimořádných událostech.

Literatura

MARTÍNEK, B., LINHART, P.et al. Ochrana člověka za mimořádných okolností. Praha, MV, 2003. ISBN 80-866849-08-6.KUBÁTOVÁ, D. Zdravotnické dovednosti a první pomoc pro sociální asistenty. Ústí nad Labem: Pedagogická fakulta, 2005. ISBN 80-7044-631-5.BAUMANOVÁ, M. et al. Hygiena a ochrana zdraví při práci, první pomoc pro praxi ve zdravotně sociální péči. Praha: EV public relations, 2007. ISBN 978-80-254-0176-7.ZEMAN, M. Obvazové techniky. Praha: Grada Avicenum, 1994. ISBN 80-7169-052-X.POCHYLÝ, L., ŠMAHEL, P. Pět minut pro život. Příručka první pomoci pro zaměstnance. Hradec Králové: Oblastní spolek Českého červeného kříže, 2011. ISBN 978-80-254-9714-2.CURTIS, M., GUTERMANOVÁ, L. První pomoc při předávkování a jeho prevence: příručka pro pracovníky v oblasti minimalizace rizik (harm reduction) ve Východní Evropě a Střední Asii. Tišnov, Sdružení SCAN, 2010. ISBN 978-80-86620-19-0.DVD

Požadavky

Teoretické znalosti a praktické dovednosti v úkonech první pomoci

Garant

Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D.