Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a dietologie - SPAk (KPR / 0233)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 0233 - Výživa a dietologie - SPAk, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy ve výživě2. Složení potravy­ Živiny (chemické složení, význam, hlavní zdroje)­ Vitaminy (rozdělení, doporučené dávky, rizika předávkování, hlavní zdroje)­ Minerální látky (potřeba makroelementů a mikroelementů)­ Antioxidanty (význam, přehled nejdůležitějších antioxidantů)­ Nutriční suplementy, princip jejich použití, některé příklady­ Nízkoenergetická sladidla, umělá a přírodní­ Význam polynenasycených mastných kyselin ve výživě­ Význam vlákniny ve výživě3. Biologická a energetická hodnota potravy (nutriční potřeba a spotřeba)4. Technologické postupy při přípravě jídel a jejich vliv na nutrienty.5. Výživa jako důležitá součást životního stylu; biologické, psychické, sociální a ekonomické aspekty výživy a stravování.6. Racionální výživa a alternativní výživové směry. Vegetariánství, posouzení vhodnosti vegetariánství ve stáří7. Výživová doporučení WHO pro celkovou zdravou populaci (dle projektu CINDI)8. Specifika výživy seniorů9. Pitný režim (význam, doporučení pro seniory)10. Dietologie, definice a význam, základní typy diet (kašovitá, šetřící, s omezením tuku, nízkobílkovinná, nízkocholesterolová, redukční, diabetická, neslaná)11. Základy léčebné výživy - dietetiky­ Význam diety v prevenci kornatění tepen (aterosklerózy)­ Úprava diety při vysokém krevním tlaku­ Výživová doporučení při léčbě obezity­ Hlavní zásady diety při cukrovce­ Dieta při dně­ Dieta při vředové nemoci žaludku a dvanáctníku­ Úprava diety při zánětech žlučníku a žlučových kamenech­ Dieta při nemocech jater­ Dieta při nemocech ledvin­ Výživa při chudokrevnosti­ Podpora chuti k jídlu při nechutenství­ Co jíst při průjmových onemocněních­ Dietní opatření při zácpě.12. Zvláštní péče o nemocné seniory (podávání stravy, krmení, péče o odchod stolice a moči, podávání léků ústy a konečníkem, požadavky na stravu trvale ležících pacientů)

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen péče o výživu a stravování seniorů a bude znát základní pravidla pro sestavu diet.

Literatura

SUCHARDA, P. Klinická dietologie, část I, II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1995. ISBN 80-7013-200-0.ANDĚL, M. Jezte zdravě, žijte zdravě. Doporučení MZ ČR o výživě zdravého obyvatelstva. Praha: SZÚ., 1996. ISBN 80-7071-045-4.TUREK, B., DOSTÁLOVÁ, J. Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací., 1996. ISBN 80-85120-5.

Požadavky

Aktivní účast na seminářiVypracování seminární práce (dle výběru z více témat)Závěrečný test

Garant

Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D.