Předmět Výživa a dietologie - SPAk (KPR / 0233)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 0233 - Výživa a dietologie - SPAk, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Základní pojmy ve výživě2. Složení potravy Živiny (chemické složení, význam, hlavní zdroje) Vitaminy (rozdělení, doporučené dávky, rizika předávkování, hlavní zdroje) Minerální látky (potřeba makroelementů a mikroelementů) Antioxidanty (význam, přehled nejdůležitějších antioxidantů) Nutriční suplementy, princip jejich použití, některé příklady Nízkoenergetická sladidla, umělá a přírodní Význam polynenasycených mastných kyselin ve výživě Význam vlákniny ve výživě3. Biologická a energetická hodnota potravy (nutriční potřeba a spotřeba)4. Technologické postupy při přípravě jídel a jejich vliv na nutrienty.5. Výživa jako důležitá součást životního stylu; biologické, psychické, sociální a ekonomické aspekty výživy a stravování.6. Racionální výživa a alternativní výživové směry. Vegetariánství, posouzení vhodnosti vegetariánství ve stáří7. Výživová doporučení WHO pro celkovou zdravou populaci (dle projektu CINDI)8. Specifika výživy seniorů9. Pitný režim (význam, doporučení pro seniory)10. Dietologie, definice a význam, základní typy diet (kašovitá, šetřící, s omezením tuku, nízkobílkovinná, nízkocholesterolová, redukční, diabetická, neslaná)11. Základy léčebné výživy - dietetiky Význam diety v prevenci kornatění tepen (aterosklerózy) Úprava diety při vysokém krevním tlaku Výživová doporučení při léčbě obezity Hlavní zásady diety při cukrovce Dieta při dně Dieta při vředové nemoci žaludku a dvanáctníku Úprava diety při zánětech žlučníku a žlučových kamenech Dieta při nemocech jater Dieta při nemocech ledvin Výživa při chudokrevnosti Podpora chuti k jídlu při nechutenství Co jíst při průjmových onemocněních Dietní opatření při zácpě.12. Zvláštní péče o nemocné seniory (podávání stravy, krmení, péče o odchod stolice a moči, podávání léků ústy a konečníkem, požadavky na stravu trvale ležících pacientů)
Získané způsobilosti
Po absolvování kurzu bude student schopen péče o výživu a stravování seniorů a bude znát základní pravidla pro sestavu diet.
Literatura
SUCHARDA, P. Klinická dietologie, část I, II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1995. ISBN 80-7013-200-0.ANDĚL, M. Jezte zdravě, žijte zdravě. Doporučení MZ ČR o výživě zdravého obyvatelstva. Praha: SZÚ., 1996. ISBN 80-7071-045-4.TUREK, B., DOSTÁLOVÁ, J. Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací., 1996. ISBN 80-85120-5.
Požadavky
Aktivní účast na seminářiVypracování seminární práce (dle výběru z více témat)Závěrečný test
Garant
Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D.