Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vzdělávací programy MŠ (KPR / 0261)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 0261 - Vzdělávací programy MŠ, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod a program studia předmětu, seznámení s cíli a obsahem, s doporučenou a rozšiřující literaturou. Požadavky k zápočtu a zadání seminární práce.2. Vymezení Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (RVP PV) v systému kutikulárních dokumentů.3. Hlavní principy RVP PV, pojetí a cíle předškolního vzdělávání.4. Vzdělávací obsah RVP PV.5. Podmínky předškolního vzdělávání.6. Zásady pro zpracování školního vzdělávacího programu.7. Úloha pedagogického pracovníka při tvorbě ŠVP.8. Třídní vzdělávací program.9. Waldorfská pedagogika.10. Systém M. Montessori.11. Začít spolu.12. Škola podporující zdraví.13. Trendy v zemích EU.14. Hodnocení předmětu, zápočet.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o alternativních vzdělávacích modelech. Komparací vzdělávacích programů včetně Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání získají přehled o jejich možném využití do praxe podle podmínek konkrétní školy.

Literatura

PRŮCHA, J. Alternativní školy a inovace ve vzdělávání. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-584-9.http://www.rvp.czPRŮCHA, J. Vzdělávání a školství ve světě. Praha: Portál, 1999. SMOLIKOVÁ, K. a kol. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. Praha: VÚP, 2005. Průcha, J. Moderní pedagogika. Praha, 2002. SMOLÍKOVÁ, K. a kol. Praktický průvodce třídním vzdělávacím programem mateřské školy. Praha: VÚP, 2006. BEČVÁŘOVÁ, Z. Současná mateřská škola a její řízení. Praha: Portál, 2003. HAVLÍNOVÁ, M. A KOL. Kurikulum podpory zdraví v MŠ. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7178-383-8.RÝDL, K. Principy a pojmy pedagogiky Marie Montessori. Praha: PF UK, 1999. OPRAVILOVÁ, E.; GEBHARTOVÁ, V. Rok v mateřské škole. Praha: Portál, 2003. GARDOŠOVÁ, J.; DUJKOVÁ, L. a kol. Vzdělávací program Začít spolu. Praha: Portál, 2003. HAVLÍNOVÁ, M. a kol. Zdravá mateřská škola. Praha: Portál, 1995.

Požadavky

1. Seminární práce (termín odevzdání bude dohodnut na prvním semináři) 2. 80% účast na semináři

Garant

doc. PhDr. Renata Šikulová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jarmila Nováková Hořejší