Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody individ. a skupin. sociální práce (KPR / 4002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 4002 - Metody individ. a skupin. sociální práce, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do individuální sociální práce. Teoretické zdroje (humanistická psychoterapie, kognitivně behaviorální terapie, psychosociální přístup, antiopresivní přístup, terapie realitou, ekologický, systemický přístup).2.Prvý kontakt s klientem, navázání a vytvoření vztahu, úspěšnost jednání, okolnosti k navázání kontaktu, kontrola, pomoc, objednávka, určení problému, formulace cílů, zakázka, práce v přirozeném prostředí. Vedení rozhovoru, jeho výhody a nevýhody rozhovoru, charakter, úspěšnost navázání vztahu. Posuzování lidí, zkreslení, interpersonální percepce, specifické typy klientů v sociální práci.3.Diagnostika, její etapy, vyhledávání a podchycení sociální problematiky. Sociální anamnéza, sociální diagnóza, komplexní šetření, návštěvní služba, plán opatření, vedení dokumentace.4.Profesionální způsoby práce: opatrování, dozor, přesvědčování, vyjasňování, doprovázení, vzdělávání, poradenství (prevence, význam a zásady poradenské práce).5.Sociální terapie, typy socioterapeuta, klient v duševní krizi, terapeutický rozhovor, klíč k rozhovoru, konstruktivní otázky, ukončení terapie. Individuálně zaměřená intervence, specifické formy a typy intervence.6.Alternativní techniky, mediace, probace, videotrénink interakcí. Speciální a pomocné techniky (nácvik chování, výměna rolí, konfrontace, změna perspektivy, Balintovská skupiny, koláže, ad.)7.Náročné životní situace, vyrovnávání se s náročnými životními situacemi, odolnost, primární techniky (odvozené od přímé agrese a prostého úniku). Hranice práce s individuálními klienty syndrom vyhoření.8.Úvod do skupinové sociální práce. Základní pojmy a znaky skupiny. Vymezení skupinové sociální práce v systému metod sociální práce. Historie skupinové práce.9.Druhy a význam skupiny pro jedince. Svépomocné a podpůrné skupiny, terapeutické skupiny. Vývoj skupiny. Role ve skupině a v týmu. Role pracovníka ve skupině, organizace skupiny, zásady a pravidla práce ve skupině, vedení.10.Vybrané druhy skupin a práce s nimi: Imigranti, azylanti, cizinci, etnické a národnostní menšiny, sociálně vyloučené osoby a lidé v totálních institucích, lidé s různými typy závislostí, sociokulturní aspekty komunikace.11.Techniky skupinové sociální práce I: psychodrama, sociodrama, encounterové skupiny, arteterapie, muzikoterapie, taneční terapie, diskuse, brainstorming, kritické myšlení, simulační hry, projekty.12.Techniky skupinové sociální práce II: Psychoterapie, streetwork, supervize.

Získané způsobilosti

Oborové znalosti- student umí definovat pojem sociální práce a popsat její vývoj v historickém kontextu- student prokáže schopnost vysvětlit nejdůležitější pojmy a teoretické koncepty metodologie práce s klientem či klienty- student prokáže schopnost deskripce poradenství a sociální terapie

Požadavky

1. Účast na exkurzi dle výběru: vazební věznice, azylový dům, speciální základní škola aj.2. Krátkodobá praktická stáž ve vybraném zařízení dle aktuální nabídky vyučujícího. Aktivní účast při nabízených aktivizačních činnostech zařízení (možnost vlastní přípravy činností, dobrovolnictví, hry, vzdělávání, výtvarné kroužky aj.) a vyplnění Listu studenta o zkušenosti se zařízením, s klienty, o pozitivech a negativech spojených s činnostmi. 3. 70 % účast na přednášce.4. Studium studijní opory v e-learning systému Moodle a doporučené literatury.

Garant

Mgr. Michaela Valášková

Vyučující

Mgr. Michaela Valášková