Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk II - lexikologie (KPR / 4605)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 4605 - Český jazyk II - lexikologie, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Základní pojmy z oblasti lexikologie.2. Slovní zásoba a její složení; vývoj slovní zásoby; vrstvy ve slovní zásobě.3. Slovní význam - jeho analýza a popis, zachycení ve slovníku. Stavba slovníkového hesla; práce se slovníky.4. Změny slovního významu; přenášení slovních významů (metafora, metonymie); vznik a rozvíjení polysémie.5. Postavení synonymie a antonymie v komunikaci. Hyperonymie, hyponymie, kohyponymie. Rozšiřování slovní zásoby tvořením ustálených víceslovných spojení, tvoření frazémů.6. Rozšiřování slovní zásoby přejímáním z cizích jazyků.7. Tvoření slov. Slovotvorné způsoby a postupy.8. Slovotvorná a stavba slova. Slovotvorné prostředky.9. Slovotvorná analýza slova.10. Odvozování autosémantických slovních druhů.11. Skládání autosémantických slovních druhů.12. Zkratky a zkracování slov.13. Aktuální vývojové tendence v současné slovní zásobě.

Získané způsobilosti

Student ovládá:- základní terminologii z oblasti lexikoligie- Orientuje se v současné české slovní zásobě- Dokáže popsat způsoby obohacování české slovní zásoby- Pracuje s výkladovými slovníky jazyka- Aplikuje teoretické poznatky z oblasti lexikologie při vlastní řečové činnosti- Dokáže aplikovat teoretické poznatky z oblasti lexikologie při výuce CJ ve školské praxi

Literatura

Hubáček, K. a kol. Čeština pro učitele. Opava, Optys, 1996. Čechová, M. - Oliva, K. - Nejedlý, P. Hrátky s češtinou II. Praha: SPN, 2007. Čechová, M. Komplexní jazykové rozbory. Praha, 1996. Hauser, P. Nauka o slovní zásobě. Praha. 1980.

Požadavky

Úspěšné absolvování zápočtového testu (70%)

Garant

doc. Mgr. Patrik Mitter, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Patrik Mitter, Ph.D.