Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk II - syntax (KPR / 4606)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 4606 - Český jazyk II - syntax, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Předmět skladby, základní odborná literatura, věta a výpověď. Zvuková stránka výpovědi: frázování, větný přízvuk, intonace.2. Komunikativní funkce výpovědi a jejich výpovědní formy.3. Subjektivní postoje mluvčího k obsahu výpovědi.4. Věty kladné a záporné.5. Pojetí přísudku v tradiční a valenční syntaxi. Přísudek slovesný, slovesně-jmenný, elidovaný, jmenný, složený. Větná struktura: konfrontace tradičního a valenčního pojetí.6. Slovo a věta. Větný člen, slova nevstupující do skladebních vztahů, skladební dvojice. Pojetí skladebního vztahu, vyjadřování skladebních vztahů.7. Podmět pronominální a pronominalizovaný, nevyjádřený a elidovaný, neurčitý a všeobecný.8. Předmět jeho mluvnická a významová charakteristika. Příslovečného určení, jeho sémantika a gramatická forma.9. Místo doplňku v systému větných členů.10. Přívlastek z hlediska významového a formálního: volný a těsný, několikanásobný a postupně rozvíjející, nominativ jmenovací. Přístavek a jeho sémantická klasifikace.11. Souvětí: formálně gramatická a sémantická stránka souvětí, klasifikace souvětí, hypotaxe, parataxe a jejich výrazové prostředky. Souvětí podřadné: klasifikace vedlejších vět.12. Souvětí souřadné.

Získané způsobilosti

Analyzovat, popisovat a vykládat jevy syntaktického systému a jeho fungování. Tvořit vhodné, jazykově správné skladební celky, korigovat skladební nedostatky.

Literatura

Zimová, L. Cvičení a úkoly ze skladby. Ústí n.L., 2001. Zimová, L. Obtížnější jevy syntaktické analýzy. Ústí nad Labem: UJEP, 2007. Novotný, J. Sbírka úkolů k rozboru souvětí. Praha. 1992. Grepl, M. - Karlík, P. Skladba češtiny. Olomouc. 1998. Havránek, B. - Jedlička, A. Stručná mluvnice česká. Praha. 1998. Grepl, M. - Karlík, P. Učte se s námi skladbě češtiny. Praha 1992, Olomouc. 2000. Styblík, Vl., Čechová, M, Hauser, P., Hošnová, E. Základní mluvnice českého jazyka. Praha: SPN, 2004.

Požadavky

seminární prácetesty

Garant

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.