Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia literatury (KPR / 4624)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 4624 - Úvod do studia literatury, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1. Úvod do studia literatury.2. Literatura věcná a umělecká3. Literární dílo a jeho struktura4. Ilustrace v dětské knize a časopise.5. Literární druhy a žánry.6. Poezie pro děti a mládež.7. Pohádka lidová, klasická.8. Pohádka umělá, moderní.9. Ostatní epické formy - mýty, pověsti, bajky a povídky.10. Próza s dětským hrdinou.11. Próza s dívčí hrdinkou.12. Próza s chlapeckým hrdinou.13. Dobrodružná próza.14. Literatura faktu.

Získané způsobilosti

Výstupy z učení:Student zvládá v rozsahu učiva střední školy základní informace o teorii literatury. Dokáže pracovat s literárním textem.Student se orientuje v zákonitostech literární tvorby, stavbě literárního díla, v literárních druzích a žánrech.

Literatura

Mocná, D. - Peterka, J. a kol. Encyklopedie literárních žánrů. Praha: Paseka, 2004. Urbanová, S. Meandry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, 2003. Peterka, J. Teorie literatury pro učitele. Toman, J. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice. České Budějovice, 1992. Hanzová, M. Čteme dětem a s dětmi. Praha, 1992. Toman, J. Dětské čtenářství a literární výchova. Brno, 2000. Nünnig,A. (ed.). Lexikon teorie literatury a kultury, Brno: Host 2006. Urbanová, S., Rossová, M. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava, 2002.

Požadavky

aktivní účast v hodinách (80 %) docházka,zpracování referátu a seminární práce. Úspěšná obhajoba seminární práce. Zápočet.

Garant

PhDr. Zdeněk Valenta, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeněk Valenta, Ph.D.