Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komplexní jazyková cvičení (KPR / 4651)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 4651 - Komplexní jazyková cvičení, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Termín komplexní jazykový rozbor. Základní literatura předmětu.2) Jazykový rozbor a komplexní jazykový rozbor. Vývoj obou termínů a jejich místo ve vyučování češtině v minulosti a v současnosti.3) Cíle a úkoly komplexních jazykových rozborů. Metody práce s komplexními jazykovými rozbory. Výběr textů.4) -5) Obsah komplexních jazykových rozborů. Rozbor textový, stylistický, syntaktický, lexikální a slovotvorný, tvaroslovný, zvukový a grafický.6) -13) Komplexní jazykové rozbory - praktická cvičení.14) Závěr. Zhodnocení seminářů.

Získané způsobilosti

Student- rozumí termínu komplexní jazykový rozbor- zvládá jednotlivé druhy rozborů textu (textový a stylistický, syntaktický, lexikální a slovotvorný, morfologický, hláskový, resp. grafický) na úrovni absolventa střední školy- umí provést komplexní jazykový rozbor zvoleného textu z kterékoli funkčněstylové oblasti s přihlédnurím k možnostem jeho aplikace ve školské výuce na 1. stupni ZŠ

Literatura

Hubáček, J. - Jandová, E. - Svobodová, J. Čeština pro učitele. VADE MECUM, 1998. Čechová, M. - Styblík, V. Didaktika češtiny. Praha, 1984. Čechová, M. Komplexní jazykové rozbory. Praha, 1996. Čechová, M. - Oliva, K. Hrátky s češtinou. Praha, 1993. Čechová, M. - Oliva, K. - Nejedlý, P. Hrátky s češtinou II. Praha: SPN, 2007. Slovník spisovné češtiny /pro školu a veřejnost/ 2.vyd. Praha 1994. Čechová, M. - Chloupek. J. a kol. Současná stylistika. 1997.

Garant

doc. Mgr. Patrik Mitter, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Patrik Mitter, Ph.D.