Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk III - syntax (KPR / 4706)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 4706 - Český jazyk III - syntax, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět skladby, základní odborná literatura. Věta a výpověď. Zvuková stránka výpovědi.2. Komunikace a její složky. Komunikační funkce výpovědi a jejich výpovědní formy.3. Subjektivní postoje mluvčího k obsahu výpovědi.4. Modalita nutnostní a voluntativní. Věty kladné a záporné.5. Pojetí přísudku v tradiční a valenční syntaxi. Přísudek slovesný, slovesně-jmenný, elidovaný, jmenný, složený. Valence.6. Větná struktura. Základ věty (ZVS), minimální věta. Gramatická a sémantická stránka věty.7. Slovo a věta. Větný člen, skladební vztahy sémantické a gramatické, skladební dvojice, slova nevstupující do skladebních vztahů.8. Podmět lexikálně vyjádřený a lexikálně nevyjádřený.9. Předmět a jeho mluvnická a významová charakteristika. Příslovečného určení, jeho sémantika a gramatická forma. Místo doplňku v systému větných členů.10. Přívlastek z hlediska významového a formálního. Druhy přívlastku. Přístavek a jeho sémantika.11. Souvětí: gramatická a sémantická stránka souvětí, druhy souvětí.12. Souvětí podřadné: klasifikace vedlejších vět.13. Souvětí souřadné.14. Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí.

Získané způsobilosti

Oborové dovednosti- student prokáže schopnost pozorovat syntaktickou stránku jazykového projevu, identifikovat, terminologicky správně pojmenovat a analyzovat syntaktické jednotky, - student je schopen logicky uvažovat a z pozorovaných jevů vyvodit a přesně a jednoznačně formulovat relevantní závěry, - ovládá spisovnou syntaktickou normu, uplatňuje ji ve svém jazykovém projevu a nedopouští se interpunkčních chyb.Oborové znalosti- student dokáže vymezit a popsat vybrané jevy českého syntaktického systému, - student chápe rozdíly mezi jednotkami systémovými a komunikačními, - student dokáže rozpoznat skladební nedostatky, objasnit příčiny jejich vzniku a korigovat je,- student dokáže rozlišit příp. stylovou diferenciaci skladebních prostředků a poradit s jejich užíváním.

Literatura

Zimová, L. Cvičení a úkoly ze skladby. Ústí n.L., 2001. Martinová, O., Brabcová, R. Malý slovník jazykovědných termínů. Praha: PF UK, 1998. ZIMOVÁ, L. Obtížnější jevy syntaktického rozboru. I. díl. Ústí n. L: UJEP v Ústí n. L. Novotný, J. Sbírka úkolů k rozboru souvětí. Praha. 1992. Grepl, M./Karlík, P. Skladba češtiny. Olomouc: Votobia., 1998. Havránek, B. - Jedlička, A. Stručná mluvnice česká. Praha. 1998. Grepl, M. - Karlík, P. Učte se s námi skladbě češtiny. Praha 1992, Olomouc. 2000. Styblík, Vl., Čechová, M, Hauser, P., Hošnová, E. Základní mluvnice českého jazyka. Praha: SPN, 2004.

Požadavky

100% účast

Garant

doc. Mgr. Patrik Mitter, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Patrik Mitter, Ph.D.