Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk IV - stylistika (KPR / 4710)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 4710 - Český jazyk IV - stylistika, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stylistika - Styl. Základní terminologie oboru s ohledem na školskou praxi na 1. stupni ZŠ.2. Styl - Jazykový styl: Jazykový projev. Stylistický/Stylotvorný proces ve vztahu ke komunikačnímu procesu.3. Klasifikace jazykových stylů. Pojem funkční styl.4. Výstavba jazykových projevů a styl: stylové jevy tematické výstavby a textového členění (slohové postupy - horizontální a vertikální členění textu).5. Stylová diferenciace - základní jevy s ní spojené.6. Stylová diferenciace prostředků hláskových7. Stylová diferenciace prostředků tvaroslovných.8. Stylová diferenciace lexikálních a slovotvorných prostředků.9. Stylová diferenciace syntaktických prostředků.10.-13. Popis a charakteristika odborného, administrativního, publicistického, rétorického, prostěsdělovacího a uměleckého stylu.14. Závěr, zhodnocení seminářů..

Získané způsobilosti

Student:- zvládá základní terminologii oboru stylistika- dokáže klasifikovat jazykové projevy z hlediska jejich funkčněstylového zaměření- umí identifikovat slohový příznak zvoleného jazykového prostředku- dokáže aplikovat teoretické poznatky stylistiky při vlastní tvorbě textů- dokáže aplikovat teoretické znalosti ze stylistiky při opravě školních slohových prací na 1. stupni ZŠ

Literatura

Hubáček, K. a kol. Čeština pro učitele. Opava, Optys, 1996. Čechová, M. Komunikační a slohová výchova. Praha: ISV, 1998. Čechová, M. - Chloupek. J. a kol. Současná stylistika. 1997. Čechová, M. - Oliva, K. - Nejedlý, P. Hrátky s češtinou II. Praha: SPN, 2007. Čechová, M. - Oliva, K. - Nejedlý, P. Hrátky s češtinou. Praha, 2007. Jedlička, A. Základy české stylistiky. Praha: SPN, 1970.

Požadavky

Studenti obdrží zápočet za 100% účast na semináři a za úspěšné absolvování zápočtového testu. Zápočtový test sestává z úkolů vyplývajících z tematického plánu seminářů. Na základě obdrženého zápočtu může student konat zkoušku z této disciplíny.

Garant

doc. Mgr. Patrik Mitter, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Patrik Mitter, Ph.D.