Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika integr. přírod. základu I (KPR / 4728)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 4728 - Didaktika integr. přírod. základu I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam přírodovědného učiva. Přírodovědné učivo a jeho charakteristika v kurikulárních dokumentech (RVP ZV).2. Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět, vzdělávací obsah a výstupy.3. Učitelovo pojetí výuky předmětů o přírodě a společnosti (diagnostika vlastního pojetí, jako předpoklad změny).4. Kompetence učitele přírodovědně zaměřených předmětů.3. Aktivní konstrukce poznání žáka v přírodovědném vyučování. Dětská pojetí a jejich diagnostika. Konstruktivistické vyučování.4. Využití motivace a aktivizace žáků v počáteční přírodovědné výuce. Proces, druhy a podstata motivace v přírodovědné výuce. Aktivizující výukové metody.5. Terénní výuka v přírodovědném vyučování. Vycházky a exkurse, možnosti jejich realizace, možná úskalí.6. Integrovaná výuka. Integrované kurikulum a integrovaná tematická výuka. Využití pojmových a myšlenkových map.7. Projektování výuky za využití didaktické analýzy učiva. Analýza pojmová a vztahová,operační a mezipředmětová analýza.8. Stanovení cílů tematických celků, témat, hodin. Formulace cílů obecných, konkrétních adílčích úkolů spolu s podmínkami jejich splnění a normou výkonu žáka9. Metodický a faktografický rozbor vybraných obsahových celků současné přírodovědy -astronomické učivo.10. Metodický a faktografický rozbor vybraných obsahových celků současné přírodovědy - fyzikální učivo (veličiny).11. Rozvoj klíčových kompetencí žáků v rámci vzdělávací oblasti.12. Implementace průřezových témat do výuky předmětů vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět.13. Rozvoj klíčových kompetencí žáků v rámci vzdělávací oblasti14. Prezentace průběhu studia předmětu - prezentace portfolia studenta.

Získané způsobilosti

Student/ka pochopí obsah a místo přírodovědy v kurikulárních dokumentech; formuluje hlavní a dílčí cíle přírodovědného vyučování, osvojí si odbornou terminologii; zná a aplikuje vhodné vyučovací metody a odpovídající organizační formy vzhledem k cílům výuky; chápe základní zákonitosti, vztahy a souvislosti přírodovědného učiva a dokáže je adekvátně vzhledem k věku žáků, obecným požadavkům kurikulárních dokumentů promítnout v praktické činnosti (při plánování učiva, přípravách na vyučovací hodiny a vycházky, v projektech ap.); využívá adekvátně různé didaktické prostředky pro výuku přírodovědy, je schopen jejich vhodného výběru a v některých případech i jejich vlastní tvorby (např. prezentace, videoukázky, fotografie, schémata, pracovní listy ap.), implementuje do výuky průřezová témata; integruje poznatky různých vědních oborů; dokáže využít výchovnou hodnotu přírodovědného učiva.

Literatura

Podroužek, L. Integrovaná výuka na základní škole v teorii a praxi. Plzeň, Fraus, 2002. ISBN 80-7238-157-1.Brtnová Čepičková, I. Didaktika přírodovědného základu. KONVALINKOVÁ, S. Integrovaná tematická výuka. Kroměříž: Spirála, 1995. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Psychodidaktika. Metody efektivního a smysluplného učení a vyučování. Praha Grada, 2011. KRATOCHVÍLOVÁ, J. Teorie a praxe projektové výuky. PF MU Brno, 2006. ISBN 80-210-4142-0.

Požadavky

Požadována je 100% účast studenta na seminářích a aktivní práce v semináři, která se opírá o vypracování úkolů ze studijní opory. Odevzdání úkolů vyznačených ve studijní opoře.Tvorba portfolia - k předmětům o přírodě a společnosti. Úspěšná obhajoba seminární práce. Zápočet. Studijní opora dostupná na: https://moodle.pf.ujep.cz/course/view.php?id=367 Heslo: host

Garant

doc. PaedDr. Ivana Brtnová-Čepičková, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Ivana Brtnová-Čepičková, Ph.D.doc. PaedDr. Ivana Brtnová-Čepičková, Ph.D.