Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrie s didaktikou II (KPR / 4731)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 4731 - Geometrie s didaktikou II, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Promítání - zobrazení prostoru do roviny, (středové promítání, rovnoběžné promítání).2. Rovnoběžné promítání (různé druhy rovnoběžného promítání, především volné rovnoběžné promítání).3. Konstrukce rovnoběžných průmětů prostorových útvarů a rekonstrukce prostorových útvarů z jejich rovnoběžných průmětů.4. Řešení konstruktivních úloh v prostoru pomocí volného rovnoběžného promítání (průnik tělesa a roviny, průnik tělesa a poloprostoru apod.). Rovnoběžné osvětlení těles (vržený stín, vlastní stín tělesa).5. Užití rovnoběžného promítání na škole prvního stupně pro rozvoj prostorové představivosti žáků.6. Shodné zobrazení a různé typy shodností v rovině.7. Podobné zobrazení v rovině (zejména speciální typ podobnosti v rovině - stejnolehlost).8. Topologické zobrazení, jednoduchá křivka jako topologický obraz úsečky, jednoduchá uzavřená křivka jako topologický obraz kružnice.9. Topologické pojmy (omezený útvar, vnitřní, vnější a hraniční bod útvaru, otevřený útvar, uzavřený útvar, nepřekrývající se útvary, souvislý útvar.10. Měření geometrických útvarů - Jordanova míra.11. Měření úseček: míra úseček, délka úsečky.12. Měření obrazců: míra obrazců, obsah obrazce.13. Měření úhlů: míra úhlů, velikost úhlu.14. Měření těles: míra těles, objem tělesa.

Získané způsobilosti

Student umí:- pracovat s jednotlivými geometrickými pojmy,- formulovat definice jednotlivých geometrických pojmů,- vysvětlit, jak zavádět geometrické pojmy do výuky a jak s nimi nadále pracovat,- pracovat s definicemi při řešení standardních geometrických úloh,- správné používat odborné terminologie a symboliku,- využít komunikativních dovednosti v odborném jazyce a má osvojené prostředky grafické komunikace,- vytvořit úlohy vhodné na danou tématiku,- vytvořit vyučovací jednotku se zaměřením na danou problematiku.

Literatura

JIROTKOVÁ, Darina. Cesty ke zkvalitňování výuky geometrie. Vyd. 1. Praha: Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2010, 330 s. ISBN 978-80-7290-399-3. HEJNÝ, Milan, KUŘINA, František. Dítě, škola a matematika. 2. vyd. Brno: Portál, 2009. ISBN 80-7290-189-3. E-learningový kurz. dostupný z: https://moodle.pf.ujep.cz/course/category.php?id=6. CHYTRÝ, Vlastimil, PRCHALOVÁ, Jana. Geometrie s didaktikou II. I. Vyd. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 2013, 82s. PERNÝ, Jaroslav. Kapitoly z elementární geometrie I. Vyd. 2., upr. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2009, 58 s. ISBN 978-80-7372-539-6. PERNÝ, Jaroslav. Kapitoly z elementární geometrie II. Vyd. 1. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2005, 57 s. ISBN 80-7372-025-6. BĚLÍK, Miroslav. Učební text pro studium učitelství prvního stupně základní školy. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 2005, 46s.

Požadavky

Pochopení a osvojení geometrických pojmů, přesné formulace jejich definic s následnou aplikací na konkrétní příklady, využívání znalostí geometrických pojmů k řešení úloh, správné používání odborné terminologie a symboliky, komunikativní dovednosti v odborném jazyce a osvojení prostředků grafické komunikace. Znalosti souvislostí studované látky s rozvíjením geometrického učiva na prvním stupni základní školy.Od studenta se nadále předpokládá:1. 100% účast na seminářích.2. Úspěšné splnění zápočtového testu.3. Aktivita na seminářích.

Garant

Mgr. Vlastimil Chytrýprof. RNDr. Jan Melichar, CSc.

Vyučující

Mgr. Vlastimil Chytrýprof. RNDr. Jan Melichar, CSc.