Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nadané dítě a matematika (KPR / 4759)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 4759 - Nadané dítě a matematika, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dítě s rozumovým nadáním, charakteristiky a specifické projevy.2. Implicitní teorie, prototyp žáka s matematickým nadáním.3. Modely nadání, typy matematického nadání.4. Pedagogická a psychologická diagnostika. Práce s poradenskou zprávou. Diagnostické úlohy.5. Integrovaný žák s matematickým nadáním, individuální vzdělávací plán. Žáci s nadáním i handicapem, podvýkonní nadaní žáci.6. Obsah a formy vzdělávání matematicky nadaného žáka, základní chyby při jeho vzdělávání.7. Diferenciace a individualizace ve výuce matematiky, edukační nabídka pro nadaného žáka, zóna nejbližšího vývoje.8. Úlohy pro žáka s matematickým nadáním v primární škole - jejich vlastnosti, forma a obsah.9. Didaktické hry a jejich efektivní využití.10. Tvorba úloh pro nadaného žáka, metoda problem-posing "A co když ne-?". Efektivní regulace obtížnosti úlohy.11. Podpora tvořivosti, rozvoj divergentního myšlení. Úlohy divergentního a konvergentního charakteru.12. Pedagogické zásady ve vzdělávání nadaných. Chyby, kterých se učitelé při vzdělávání nadaných dopouštějí.13. Interakce nadaného žáka s okolím, vnitřní motivace a vnější tlak na žáka, spolupráce s rodiči, případové studie.14. Učitel nadaného žáka. Učitelovo portfolio učebních úloh, didaktických materiálů, informačních zdrojů.14. Hodnocení výuky a uložených úkolů.

Získané způsobilosti

udent:- zná základní specifické projevy rozumově nadaných žáků mladšího školního věku, zejména žáků s matematickým nadáním,- zná základní metody a formy práce s nadaným žákem,- umí pracovat s poradenskou zprávou a s individuálním vzdělávacím plánem žáka,- umí vytvořit vhodné matematické úlohy pro nadaného žáka a začlenit je do edukační nabídky.

Literatura

Fořtíková, J. Krok za krokem s nadaným žákem. Praha, 2009. ISBN 978-80-87000-28-1.Hříbková, L. Mimořádně nadané děti ve škole a v rodině. Ústí nad Labem, 2010. Hříbková, L. Nadání a nadaní. Grada, Praha, 2009. Gardner,H. Dimenze myšlení.Teorie rozmanitých inteligencí. Praha: Portál, 1999. Campbell, J.R. Jak rozvíjet nadání vašich dětí. Praha, 2001. http://www.talentovani.cz/cislo-1/IILaznibatová, J. Nadané dietˇa: jeho vývin, vzdelávanie a podporovanie. Iris, Bratislava, 2001. Makrides, G. Objevování, motivace a podpora matematických talentů na evropských školách: Projekt MATHEU. Praha, 2006. Landau, E. Odvaha k nadání. Praha, 2007. HAVIGEROVÁ, M. Pět pohledů na nadání. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3857-4.Piaget, J. Psychologie inteligence. Praha: Portál, 1999. Portešová, Š. Rozumově nadané děti s dyslexií. Praha: Portál, 2011. Diezmann, C.M., Watters, J.J. The importace of challenging tasks for mathematically gifted students. In: Gifted and Talented International [on line]. 2002. Renzulli, J., Reis, S., Montgomery D., Juášková J. Úspěšná výuka mimořádně nadaných dětí. Praha, 2008. Jurášková, J. Základy pedagogiky nadaných. IPPP, Praha, 2006.

Požadavky

Aktivní účast na semináři. Seminární práce.

Garant

Mgr. Dagmar Malinová

Vyučující

Mgr. Dagmar Malinová