Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogika primární školy (KPR / 6004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 6004 - Pedagogika primární školy, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - seznámení s programem výuky, s doporučenou literaturou a s požadavky k ukončení předmětu.2. Humanistický koncept výchovy (podstatné znaky humanistické výchovy, představitelé, humanizace školy)3. Dítě a pojetí dětství4. Osobnost dítěte v kontextu humanistické výchovy5. Prostředí podněcující rozvoj osobnosti žáka6. Sebereflexe jako základ samostatného rozvíjení osobnosti7. Kázeň a autorita v primární škole8. Výchovné strategie - styly a modely ve výchově9. Třídní učitel a specifika jeho práce (povinnosti třídního učitele, dokumentace ve třídě, bezpečnost a zdraví ve škole)10. Právně legislativní problematika ve škole11. Prezentace a hodnocení seminárních prací12. Hodnocení výuky, zápočet

Získané způsobilosti

Student(ka) se orientuje v aktuálních událostech v oblasti školství a vzdělávání, dokáže charakterizovat koncepci humanisticky pojaté výchovy a vzdělávání a promítá progresivní tendence do svého pojetí výuky a pojetí dítěte. Svým přístupem a komunikací je schopný(á) vytvářet sociálně bezpečné, podporující a kooperující prostředí ve skupině. Prokazuje přehled o legislativní problematice ve školství, alespoň teoreticky zvládá vedení školní dokumentace, zná jednotlivé materiály a umí s nimi nakládat. Teoreticky ovládá rámec povinností třídního učitele.

Literatura

KOPŘIVA, P., NOVÁČKOVÁ, J. A KOL. Respektovat a být respektován. Kroměříž: Spirála, 2005. KOSOVÁ, B. Rozvoj osobnosti žiaka (so zameraním na 1. stupeň základnej školy). Prešov: Rokus, 2000. HRADEČNÁ, M. A KOL. Vybrané problémy sociální pedagogiky. Praha: Karolinum, 1998. PELIKÁN, J. Výchova pro život. Praha:ISV, 1997. ISBN 80-85866-23-4.VALIŠOVÁ, A. A KOL. Autorita jako pedagogický problém. Praha: Karolinum, 1998. VALIŠOVÁ, A. a kol. Autorita ve výchově. Praha: Karolinum, 1999. Helus, Z. Dítě v osobnostním pojetí. Praha, 2004. ISBN ISBN 80-7178-888-.PELIKÁN, J. Hledání těžiště výchovy. Praha: Karolinum, 2007. SKALKOVÁ, J. Humanizace vzdělávání a výchovy jako soudobý pedagogický problém. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 1993. PELIKÁN, J. Pomáhat být. Otevřené otázky teorie provázející výchovy. Praha: Karolinum, 2002. KOLLÁRIKOVÁ, Z., PUPALA, B. A KOL. Předškolní a primární pedagogika. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-585-7.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- aktivní 80% účast ve výuce,- zpracování a prezentace seminární práce. Semestrální úkol:Student si vybere pedagogický problém v kontextu předmětu (viz sylabus), vyhledá příslušnou literaturu a na jejím základě zpracuje (navrhne) jeho řešení. Vypracovanou seminární práci student odevzdá v dohodnutém termínu. Hodnotí se: formální zpracování práce, výběr a obsah studovaného problému, schopnost jeho kritického posouzení a zhodnocení, správná bibliografická citace. U prezentace student prokazuje schopnost samostatně a přehledně představit vybraný pedagogický problém s návrhy na jeho řešení.Požadavky ke zkoušce:Okruhy ke zkoušce korespondují s jednotlivými tématy v obsahu předmětu a s diskutovanými tématy v seminářích.

Garant

doc. PhDr. Renata Šikulová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Renata Šikulová, Ph.D.doc. PhDr. Renata Šikulová, Ph.D.