Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didakt. pěstitels. a technic. prací II (KPR / 6016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 6016 - Didakt. pěstitels. a technic. prací II, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmět navazuje na předmět KPR/6012 Didaktika pěstitelských a technických prací I KS a v souladu s RVP ZV pro 1. st. ZŠ se věnuje především oborům Pěstitelské práce a Příprava pokrmů vzdělávací oblasti Člověk a svět práce. Úvod předmětu je zaměřen na psychomotorické učení a jeho základní charakteristiky. Dále je předmět věnován základním pedagogickým kategoriím s důrazem na jejich využití v oblasti praktických činností. Stěžejní jsou semináře věnující se pěstitelským pracím a přípravě pokrmů, kdy je dán důraz nejenom na teoretické zvládnutí učiva ale i na jeho praktickou aplikaci.1. Psychomotorické učení. Základní charakteristiky psychomotorických dovedností. Pedagogické vedení žáka při učení psychomotorickým dovednostem. Problematika nácviku nových činností.2. Cíle, metody, formy a zásady pracovního vyučování. Projektové vyučování v praktických činnostech.3. Zásady společenského chování. Zásady správného stolování.4. Příprava pokrmů. Zásady racionálního stravování. Gastronomická pravidla. Výživové hodnoty potravin. Vybavení a technika v kuchyni, hygiena a bezpečnost práce v domácnosti.5. Potraviny v domácnosti. Příprava pokrmů a tabule pro stolování.6. Pěstitelské práce. Zařazení pěstitelských prací v rámci RVP ZV. Bezpečnost a hygiena práce.7. Půda. Vlastnosti půdy. Zpracování půdy. Vhodnost půdy pro pěstování rostlin. Orientační stanovení půdního druhu.8. Vnější faktory růstu. Agrotechnické údaje. Škodliví činitelé rostlin a ochrana proti nim. Základní vybavení pro pěstování rostlin.9. Hnojiva organická a anorganická. Kompost. Zelené hnojení. Zásady při používání hnojiv.10. Osivo a sadba. Osivo kulturních rostlin. Předpěstování sadby. Výsadba předpěstovaných sazenic.11. Okrasné rostliny. Rozdělení okrasných rostlin. Okrasné dřeviny.12. Okrasné byliny. Dělení okrasných bylin. Pěstování léčivých rostlin a koření. Jedovaté a alergie způsobující rostliny.13. Pěstování zeleniny. Rozdělení zeleniny. Způsoby pěstování zeleniny. Sklizeň, zpracování a uskladnění zeleniny.14. Pěstování pokojových rostlin. Ošetřování pokojových rostlin. Množení rostlin. Hydroponické pěstování rostlin.

Získané způsobilosti

Student je po úspěšném absolvování předmětu schopen projektovat, vést a hodnotit výuku ve vzdělávacích oborech Pěstitelské práce a Příprava pokrmů vzdělávací oblasti Člověk a svět práce RVP ZV pro 1. st. ZŠ. Student zná principy učení psychomotorickým dovednostem, je schopen stanovovat vzdělávací cíle a využívat adekvátní vzdělávací metody, formy, zásady a prostředky. Student je schopen při vlastní praktické činnosti aplikovat získané znalosti z oborů pěstitelství a příprava pokrmů. Zná pravidla správného stolování a společenského chování.

Literatura

RUFERTOVÁ, H. Pěstitelství slovem a obrazem. Ústí nad Labem, 1997. ISBN 80-7044-163-1.HONZÍKOVÁ, J. Didaktika pracovní výchovy na 1. stupni ZŠ. Plzeň, 2004. ISBN 80-7043-255-1.HONZÍKOVÁ, J. Materiály pro pracovní činnosti na 1. stupni ZŠ. Plzeň, 2006. ISBN 80-7043-453-8.ŠPAČEK, L. Nová velká kniha etikety. Praha, 2008. ISBN 978-80-204-1954-5.VODÁKOVÁ, J. a kol. Pěstitelské práce. Praha: SPN, 1990. ISBN 80-04-23976-5.Rámcový vzdělávací program základního vzdělávání. SEDLÁČKOVÁ, H. a kol. Technologie přípravy pokrmů 5. Praha, 2008. ISBN 978-80-7373-026-0.OPOČENSKÝ, K. Volnočasové pěstitelské a chovatelské činnosti pro znevýhodněné osoby. Ústí nad Labem: UJEP PF, 2003. ISBN 80-7044-537-8.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- úspěšné absolvování zápočtového testu;- odevzdání praktických seminárních prací;- osobní přítomnost při zápisu kontroly studia.Požadavky ke zkoušce:- úspěšné absolvování zkouškového testu a ústního zkoušení;- osobní přítomnost při zápisu kontroly studia.

Garant

Mgr. Jan Janovec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Janovec, Ph.D.