Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Osobnostní a sociální výchova I (KPR / 6036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / 6036 - Osobnostní a sociální výchova I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - seznámení s programem a organizací výuky, s doporučenou literaturou a s požadavky k ukončení předmětu.2. Hry a cvičení vedoucí k vytvoření přátelské atmosféry ve skupině a schopnosti navazovat kontakt; hry a cvičení podporující sebedůvěru.3. Hry a cvičení pro rozvoj smyslového vnímání a prostorového cítění; hry a cvičení pro rozvoj paměti, představivosti, obrazotvornosti, fantazie a tvořivosti.4. Hry a cvičení vedoucí k poznání vlastního prožívání emocí, schopnosti vyjadřovat nonverbálně své emoce a schopnosti vcítění se do citového stavu druhých lidí.5. Hry a cvičení vedoucí k uvědomění vlastního těla a rozvoji pohybových dovedností;6. Techniky a cvičení pro zvládání stresových situací, techniky relaxace.7. Hry a cvičení podporující skupinovou spolupráci, dynamiku a citlivost.8. Hry a cvičení pro rozvoj schopnosti vést i nechat se vést.9. Hry a cvičení pro rozvoj verbální komunikace10. Hry a cvičení pro rozvoj nonverbální komunikace (včetně paralingvistiky).11. Hry a cvičení pro rozvoj schopnosti asertivního jednání.12. Hry a cvičení pro uvědomění si vlastních hodnotových žebříčků a hodnotových žebříčků druhých lidí.13. Cvičení a simulace zaměřené na řešení morálních problémů.14. Závěr - shrnutí, kontrola a hodnocení splnění požadavků k zápočtu, zápočty.

Získané způsobilosti

Student(ka) dobře zvládá svoji řeč, dokáže navazovat nové vztahy a udržet je, předchází konfliktům, řeší konflikty konstruktivním způsobem, hodnotí svůj projev podle určených kritérií, provádí sebereflexi svého chování a jednání, sděluje své pocity, nálady, prožitky, své postoje, vhodně využívá při komunikaci neverbálních prostředků, přispívá svým přístupem k vytváření pozitivního pracovního prostředí.

Literatura

VALENTA, J. Osobnostní a sociální výchova a její cesty k žákovi. Kladno: AISIS, 2006. ISBN ISBN 80-239-4908-.VALENTA, J. Učit se být. Praha: STROM, 2000. VALIŠOVÁ, A. Asertivita v prostředí rodiny a školy. Praha: ISV, 2002. HOUŠKA, T. Škola pro třetí tisíciletí. Praha: Tomáš Houška, 1995. KASÍKOVÁ, H. Učíme (se) spolupráci spoluprací. Kladno: AISIS, 2005. CANFIELD, J., SICCONE, F. Hry pro výchovu k odpovědnosti a sebedůvěře. Praha: Portál, 1998. CANFIELD, J., WELLS, M.,C. Hry pro zlepšení motivace a sebepojetí. Praha: Portál, 1995. HERMOCHOVÁ, S. Hry pro život I a II. Praha: Portál, 1994.

Požadavky

- docházka na semináře, povolena je max. jedna absence- aktivní účast na seminářích- písemné vypracování reflexe a sebereflexe na základě zadaných otázek - nejpozdější termín odevzdání 2. 5. 2008

Garant

doc. PaedDr. Ivana Brtnová-Čepičková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Romana Humplová