Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova ke zdraví a zdravému životnímu s (KPR / D0032)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / D0032 - Výchova ke zdraví a zdravému životnímu s, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Klíčovými tématy předmětu, jež mají obsahově zajistit splnění vzdělávacích cílů, jsou zejména:Vybrané poznatky z věd souvisejících s výchovou ke zdraví a zdravému životnímu stylu (zdraví a nemoc, prevence před patogenními vlivy, zdraví a životní podmínky a životní prostředí; zdravý způsob života, pohybová aktivita jako součást prevence, výživa; stres, aktivní odpočinek aj.).Vybrané praktické aktivity výchovy ke zdraví (první pomoc; hlavní fyzikální, chemické a biologické faktory ohrožující zdraví a jejich účinky na lidský organismus a ochrana proti nim, praktické dovednosti první pomoci, ochrana obyvatelstva před živelnými pohromami aj.).Paradigmata a diskurs integrovaného přírodovědného vzdělávání na příkladu témat výchovy ke zdraví a zdravému životnímu stylu.Integrace vzdělávacích cílů v primární přírodovědě na příkladu výchovy ke zdraví a zdravému životnímu stylu.Integrace vzdělávacích obsahů v primární přírodovědě na příkladu výchovy ke zdraví a zdravému životnímu stylu (přehled, kritéria výběru) a jejich didaktická transformace.Klíčové vzdělávací prostředky výchovy ke zdraví a zdravému životnímu stylu.Motivační efektivita integrovaných obsahů na příkladu výchovy ke zdraví a zdravému životnímu stylu.Inovační vzdělávací strategie a technologie (IBSE, konektivismus) vhodné pro integrovaná přírodovědní témata.Rozvoj tvořivosti učitele pomocí integrované výuky, rozvoj sebereflexe.

Literatura

HAVLÍNOVÁ, M. A KOL. Program podpory zdraví ve škole. Praha, Portál, 2006. ISBN ISBN 80-736.MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D. a kol. Výchova ke zdraví pro učitele. Ústí nad Labem: PF UJEP, 2006. ISBN 80-7044-768-0.Kotulán J. Zdraví a životní prostředí. 1991.

Požadavky

" Strukturované portfolio výstupů, které potvrdí splnění vzdělávacích cílů předmětu: vypracování návrhů mezipředmětových projektů na vybraná témata (např. zdravý životní styl, pohyb a zdraví, první pomoc, ochrana zdraví v mimořádných událostech); návrh motivačních strategií pro vytvoření správného postoje žáků k zdravému životnímu stylu (didaktické hry, křížovky, exkurze atd.); ukázka přípravy na výuku dokládající kompetenci didaktické transformace vědeckých poznatků (výběr a úprava odborného textu z oblasti vědecké báze studijního předmětu, vytvoření pracovních listů, power-pointových prezentací, souboru vhodných experimentů a úloh k různým tématům studijního předmětu) atd. " Provedení analýzy dostupných kurikulí primárního přírodovědného vzdělávání ve vybraných zemích se zaměřením na problematiku zdraví a zdravého životního stylu.

Garant

prof. MUDr. Ladislav Pyšný, CSc., MPH