Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s handicapovaným žákem I (KPS / 0019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / 0019 - Práce s handicapovaným žákem I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojetí handicapu, nemoc jako psychologický problém; odlišnosti vývoje handicapovaného jedince; činitelé ovlivňující reakci jedince na nemoc či postižení; socializace postižených jedinců; zásady a specifika práce s handicapovaným jedincem; práce s jedinci s DMO; práce s jedinci s ADHD; týrané, zanedbávané a sexuálně zneužívané dítě; práce s jedinci s intelektovým postižením; pervazivní vývojové poruchy a práce s jedinci s těmito poruchami; práce s jedinci s neurotickými poruchami; práce s jedinci s psychotickými poruchami; práce s jedinci s poruchami osobnosti; práce s afekty, práce s jedinci s tělesným postižením.

Získané způsobilosti

Po absolvování kursu posluchači znají problematiku handicapu a reakci na něj, orientují se v různých přístupech k handicapovanému jedinci, dovedou postihnout variabilitu jednotlivých postižení. Absolvent dovede uplatnit optimální přístup k jedincům s příslušným handicapem v rámci preventivního působení i v rámci v poskytnutí adekvátní pomoci, a to v kompetenci vyplývající z budoucího profesního zařazení posluchačů.

Literatura

VÁGNEROVÁ, M., HADJ-MOUSSOVÁ, Z. Psychologie handicapu. Praha: Karolinum, 2004. MATĚJČEK, Z. Psychologie nemocných a tělesně postižených dětí. H+H. 1994. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-214-9.ŘÍČAN, P. Dětská klinická psychologie. Praha : Grada Publishing, 2000. ISBN 80-7169-512-2.LANGMEIER, J. Dětská psychoterapie. Praha: Portál, 2000. LANGMEIER,J., MATĚJČEK, Z. Psychická deprivace v dětství. Praha: Avicenum, 1974. DUNOVSKÁ, J., DYTRICH, Z., MATĚJČEK, Z. Týrané ,zneužívané a zanedbávané dítě. Praha: Grada. 1995.

Požadavky

Aktivní účast na seminářiZvládnutí problematiky práce s handicapovaným jedinceZískání zápočtu před zkouškou. Zápočet student získá za zvládnutí příslušné problematiky písemnou formou a splněním specifických podmínek stanovených vyučujícím.

Garant

PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.doc. PhDr. Běla Hátlová, Ph.D.