Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psycholog.intervence ve výchov.praxi PVČ (KPS / 0090)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / 0090 - Psycholog.intervence ve výchov.praxi PVČ, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1)Pedagogicko - psychologická diagnostika: základní metody, oblasti zájmu2) Intervence, teorie změny: fenomenologický přístup, paradoxní teorie změny, teorie pole,3)Aspekty sociálního učení při ovlivňování chování a jednání4)Vývojové aspekty chování a jednání5)Potřeby a motivace6) Jedinec a skupina, skupina a jedinec7)Vývojová stádia skupiny, možnosti poznávání a intervence8) Temperament v kontextu změny9) Jazyk jako prostředek motivace a zvládání negativních emocí10) Základy transakční analýzy s důrazem na rozpoznávání sociálních her a scénářů11) Metody změny ? Motivační rozhovory12) Základní postupy: Poradenství, Mentoring,13)Metody sebepodpory a psychohygieny

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnost užít základní postupy při hodnocení pedagogicko-psychologické situace, konkretizovat souvislosti v probíhajícím procesu s ohledem k aktuálním cílům a dostupným zdrojům.Studenti si osvojí dovednost vytvářet strategie plánování a chování, sloužící jako prevence či kompenzace nežádoucího chování a prožívání.Studenti prohloubí vlastní teoretický i praktický potenciál zvládat subjektivně/objektivně náročné situace v pedagogickém kontextu.

Literatura

VODÁČKOVÁ, D. Krizová intervence. Krize v životě člověka. Formy krizové pomoci a služeb. Praha: Portál, 2002. Špatenková, N. a kol. Krizová intervence pro praxi. Praha, GRADA, 2004. ŠTĚPANÍK, J. Umění jednat s lidmi. Cesta k úspěchu. Praha: Grada, 2003. Kucharská A. Dětská kresba v psychologickém výzkumu. Praha: Karolinum, 2005. Karolinum, Praha, 2005. SVOBODA, M.; KREJČÍŘOVÁ, D.; VÁGNEROVÁ, M. Psychologická diagnostika dětí a dospívajících. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-545-8.Stuchlíková, I. Základy psychologie emocí, Portál, Praha, 2002. Stuchlíková, I a kol. Zvládání emočních problémů školáků. Portál, 2005. ISBN 80-7178-534-2.

Požadavky

aktivní účast v seminářích, seminární práce, referát, absolvování zápočtového testu - dle požadavků vyučujícího

Garant

PhDr. Vladislava Heřmanová, Ph.D.Mgr. Jan Pavlišta

Vyučující

PhDr. Vladislava Heřmanová, Ph.D.Mgr. Jan Pavlišta