Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociální psycholog. - SPAk (KPS / 0119)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / 0119 - Úvod do sociální psycholog. - SPAk, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociální psychologie jako předmět; socializace jedince; mechanismy socializace, činitelé; fáze socializace (Erikson); rodina, vývoj rodiny (tranzitorní a netranzitorní krize); dysfunkční rodiny; sociální skupina, dynamika; cíle a hodnoty skupiny; normy, sociální role a pozice; sociální komunikace, konstruktivní a destruktivní komunikace; efektivní komunikace; náročné životní situace; agrese v dětském věku; metody sociální psychologie.Vývoj ?já?, vývoj vztahu k druhým; sebepojetí a sebehodnocení; EQ; sociální percepce, eliminace chyb v sociální percepci; cíle skupiny a práce s cíli, hodnoty a hodnotový žebříček; sociální normy a práce s nimi; sociální role a pozice, zjišťování sociálních pozic; efektivní komunikace, bariéry; transakční analýza; frustrace a její řešení; řešení konfliktů; stres, práce se stresem; aplikace sociálně psychologických metod ve výzkumu a praxi.

Získané způsobilosti

Posluchač umí vysvětlit sociálně psychologickou problematiku zaměřenou zejména na poznání podstaty socializace jedince, vztahu mezi jedincem a malou sociální skupinou. Umí vysvětlit problematiku rodiny a dysfunkčních rodin a umí eliminovat dopady dysfunkčního působení rodiny na jedince. Ovládá principy efektivní komunikace, dokáže analyzovat komunikační bariéry a adekvátně využívat komunikační prostředky v interakci se sociálním okolím v souladu s cíli komunikace. Rozumí podstatě náročných životních situací a dovede uplatnit konstruktivní a efektivní postupy při jejich řešení. Má přehled o metodách sociální psychologie a dokáže je adekvátně používat.

Literatura

Hewstone M.,Stroebe,W. Sociální psychologie. Praha, 2006. ISBN 80-7367-092-5.ŘEZÁČ, J. Sociální psychologie. Brno : Paido, 1998. 1998. ISBN 80-85931-48-6.Helus, Z. Sociální psychologie pro pedagogy. Praha, Grada, 2009. ISBN 978-80-247-1168-3.Hill, G. Moderní psychologie, Portál, Praha, 2003. Čáp J., Mareš J.:. Psychologie pro učitele, Portál, Praha, 2007. ATKINSONOVÁ, R.L. Et Al.:. Psychologie,Portál, Praha, 2003. NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. Praha: Academia, 1999. ISBN 80-200-0690-7.

Požadavky

Získání zápočtu před zkouškou. Zápočet student získá za zvládnutí příslušné problematiky písemnou formou a splněním specifických podmínek stanovených vyučujícím.

Garant

PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.