Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK - Psychomotorické hry pro 1. stupeň (KPS / 0179)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / 0179 - PVK - Psychomotorické hry pro 1. stupeň, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretický úvod, přehled literatury.Seznamovací hry, kontaktní činnosti ? stmelení skupiny, ice breakers, odstranění pocitu nejistoty a úzkosti z prostředí nové skupiny, popř. navázání nových kontaktů ve skupině či utvrzení stávajících (využití cvičení a her bez náčiní, lehkých barevných balónků).Rozvoj orientace, vnímání těla v prostoru, zlepšování pozornosti (využití nafukovacích balónků, šátků).Vnímání vlastního těla, napětí a uvolnění (využití novin, pivních tácků)Rozvoj komunikačních dovedností, vcítění se do druhého, rozvoj sociální stránky osobnosti (využití vršků od PET lahví, jogurtových kelímků) ? důraz na rozvoj pozitivního vztahu k druhé osobě, pozitivního vzájemného kontaktu.Odstraňování úzkosti, nepříjemných pocitů z dotyku druhé osoby masáží (nejprve pomocí náčiní např. tenisové míčky, dále bez náčiní přímým kontaktem)Vnímání těla v pohybu v různých pozicích a na různém povrchu, odstranění pocitů nejistoty s ovládáním vlastního těla (využití dek) ? zdokonalení pohybových dovedností.Rozvoj obratnostních schopností, orientace v prostoru, zbavování strachu z výšek, z nestabilních poloh, zvyšování koordinace, ovládání vlastního těla (využití překážkových drah, u odolnějších jedinců možno použít také šátky na zavázání očí ? uvědomění si důležitosti, ukázka bezpečnostních opatření (rozvíjení důvěry v druhého).Nácvik uvolňování jednotlivých svalů v těle, relaxace, odstraňování napětí ? propojení tělesné a psychické stránky.Psychostimulace, zbavování únavy, nabuzení organismu

Získané způsobilosti

- student zná základní teoretické koncepty v oblasti psychomotoriky,- student zná psychologické pozadí pohybových her, - umí připravit a vést psychomotorické aktivity,- student umí využít psychomotorických her jako prostředku k odhalování svalových dysbalancí, psychické nepohody, rozvoji obratnostních dovedností.

Literatura

SZABOVÁ, M. Cvičení pro rozvoj psychomotoriky : stimulační hry pro děti od 3 do 10 let. Praha : Portál, 1999. ADAMÍROVÁ, J. Hravá a zábavná výchova pohybem. Praha: ČASPV, 1995. PORTMANNOVÁ, R. Hry na posílení psychické dovednosti. Praha: Portál, 1999. Blahutková, M., Klenková, J., Zichová, D. Psychomotorické hry pro děti s poruchou pozornosti a pro hyperaktivní děti. Brno: MU, 2005. HERMOVÁ, S. Psychomotorické hry. 2.vyd. Praha: Portál. 1997. BLAHUTKOVÁ, M. Psychomotorika. Brno: MU, 2003.

Požadavky

- aktivní účast- prostudování povinné literatury- příprava a vedení jedné vyučovací jednotky (minimálně 2 psychomotorické hry či cvičení)

Garant

Mgr. Tereza Louková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tereza Louková, Ph.D.