Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školní a poradenská psychologie (KPS / 4341)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / 4341 - Školní a poradenská psychologie, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek a seminářů:1. Úvod do předmětu, seznámení s terminologií a odbornou literaturou.2. Systém pedagogicko-psychologického poradenství v ČR a jeho úkoly.3. ? 4. Psychologická diagnostika a intervence ve školní praxi.5. ? 6. Komunikace s dítětem, rodiči a učiteli.7. Struktura základního vyšetření ? demonstrace nejčastěji užívaných metod.8. ? 9. Další nejčastěji používané diagnostické metody.10. ? 12. Některé příčiny školního neprospěchu: nezralost pro školu, nižší úroveň rozumových schopností, poruchypozornosti a aktivity, specifické vývojové poruchy učení.13. Problematika motivace v učení.14. Problematika genderu ve škole

Získané způsobilosti

Výstupy z učení:Po absolvování předmětu budou studenti umět:- využívat znalostí zákonitostí vzdělávání dětí a dospívajících pro stanovení adekvátního postupu při působení na cílovouskupinu- modifikovat specifické postupy vzdělávání a výchovy dle cílové skupiny a jejích specifik- analyzovat a následně navrhovat cílená výchovně-vzdělávací opatření jako prevenci či způsob odstraňovánínežádoucích psycho-sociálně-patologických jevů.

Literatura

Serfontein, G. Potíže dětí s učením a chováním. Praha Portál, 1999. ISBN 80-7178-315-3.Matějček, Z. Praxe dětského psychologického poradenství. SNP, Praha, 1991. SVOBODA, M., KREJČÍŘOVÁ, D., VÁGNEROVÁ, M. Psychodiagnostika dětí a dospívajících. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-566-0.Vágnerová. Školní poradenská psychologie pro pedagogy. Praha, 2005. ISBN 80-246-1074-4.POKORNÁ,V. Teorie,diagnostika a náprav specifických poruch učení. Praha:Portál. 1997. ISBN 80-7178-135-5.

Požadavky

Dle pokynů vyučujícího

Garant

doc. PhDr. Lenka Hříbková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Lenka Hříbková, CSc.doc. PhDr. Lenka Hříbková, CSc.