Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika TV v MŠ (KT1 / 4261)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KT1 / 4261 - Didaktika TV v MŠ, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pohybové činnosti, tělesná cvičení a tělesná výchova dětí předškolního věku2. Pojetí, obsah a podmínky tělesné výchovy v programu mateřské školy.3. Cíle a úkoly tělesné výchovy dětí v předškolním věku.4. Fáze, organizace a metody pohybového učení v mateřské škole.5. Pohybové dovednosti, pohybové schopnosti, tělesná zdatnost dětí a další dosahované kompetence v oboru tělesné výchovy v předškolním věku.6. Etapy vývoje hrubé a jemné motoriky dětí v celém předškolním období.7. Kognitivní a afektivní souvislosti pohybových činností v předškolním věku.8. Hodnocení pohybového rozvoje a efektivity pohybového učení v rámci tělesné výchovy v mateřské škole.9. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání.10. Učivo tělesné výchovy v pojetí pohybových činností v MŠ. Organizační formy TV v MŠ.11. Tematické plány, přípravy. Obecné a specifické zásady tělovýchovného procesu v MŠ. Didaktické řídící styly v MŠ. Pracovní postupy a metody pohybové kultivace dětí.12. Osobnost učitele v TV na předškolním stupni. Předpoklady žáků v předškolním věku pro pohybový rozvoj. Pohybové dovednosti. Pohybové učení v předškolním věku.13. Pohybové schopnosti dětí, rozvíjení předpokladů pro pohybovou výkonnost a zdatnost. Hodnocení motorického, psychického a sociálního vývoje dětí v rámci TV.14. Denní a pohybový režim žáků, životní styl, TV jako psychosociální prevence, role MŠ. Bezpečnost v TV a sportu dětí v tomto věku. Shrnutí poznatků před zkouškou.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí ucelený systém vědomostí a dovedností pro vedení TV v pojetí vzdělávacích programů. Budou schopni aplikovat teoretické i praktické poznatky při plnění cílů tělesné výchovy žáků předškolního věku v podmínkách MŠ. Studenti se orientují teoreticky i prakticky v působení tělesné výchovy na dítě v MŠ vzhledem k adekvátnímu fyzickému zatížení.

Literatura

DVOŘÁKOVÁ, H. Běžecká dovednost, aerobní zdatnost a její testování u dětí. 1995. SMÍTKOVÁ, Z. Cvičíme s dětmi. Praha: STN, 1962. BOROVÁ, B. et al. Cvičíme s malými dětmi. Praha: Portál, 1998. ANDERSONOVÁ, J. et al. Dobrý start do školy. Jak můžete připravit vašemu dítěti dobrý vstup do školy. Praha: Portál, 1993. ISBN 80-85282-66-6.BARTŮNĚK, D. Hry v přírodě s malými dětmi. Praha: Portál, 2001. DVOŘÁKOVÁ, H. Je možné testovat zdatnost šestiletých dětí?. 1994. JUKLÍČKOVÁ-KRESTOVSKÁ, Z. et al. Pohybové hry dětí předškolního věku. Praha: SPN, 1987. BRUCEOVÁ, T. Předškolní výchova. Praha: Portál, 1996. ISBN 80-7178-068-5.BERDYCHOVÁ, J. et al. Tělesná výchova nejmladšího žactva. Praha: STN, 1962. BERDYCHOVÁ, J. et al. Tělesná výchova pro pedagogické školy. Praha: SPN, 1976. DVOŘÁKOVÁ, H. Tělesná výchova v mateřské škole. Praha: Naše vojsko, 1989. JUNGER, J. Telesný a pohybový rozvoj detí predškolského veku. Prešov: Slovenská vedecká spoločnosť pre telesnú výchovu a šport, 2000. ISBN 80- 8068- 003-5.DOSTÁL, A. & OPRAVILOVÁ, E. Úvod do předškolní pedagogiky. Praha: SPN, 1985. HAVLÍNOVÁ, M. et al. Zdravá mateřská škola. 1995. ISBN 80-7178-048-0.

Požadavky

Písemné zpracování seminární práce za zadané téma. Aktivní účast na hodinách. Úspěšné splnění zkoušky. Studijní opora dostupná na: http://www.pf.ujep.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=3986&Itemid=1369

Garant

Mgr. Štefan Balkó, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Štefan Balkó, Ph.D.Mgr. Štefan Balkó, Ph.D.