Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Atletika (KT1 / 4603)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KT1 / 4603 - Atletika, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretický seminář:1. Charakteristika , cíl a úkoly atletiky. Dělení atletických disciplín. Atletickérozcvičení. Technika vybraných atletických disciplín.2. Základní pravidla a rozhodování.3. Atletika pro děti, atletika hrou.Praktická cvičení:4. Rozvoj pohybových schopností - reakční , akcelerační rychlosti, koordinačních schopností, hry a soutěže.5. Rozvoj pohybových schopností - síly dolních končetin, paží a trupu, kloubní pohyblivosti, hry a soutěže.6. Technika a metodika nácviku šlapavého způsobu běhu, startů.7. Technika a metodika nácviku švihového způsobu běhu, SBC.8. Technika a metodika nácviku štafetové předávky, štafetové hry a soutěže.9. Technika a metodika nácviku skoku dalekého - skrčná.10. Technika a metodika nácviku hodu míčkem.11. Technika a metodika nácviku skoku vysokého (skrčná, střižní, flop).12. Překážkové dráha, soutěže s využitím různých překážek.13. Plnění zápočtových požadavků, test z teorie a pravidel.14. Plnění zápočtových požadavků.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu: - je schopen správně předvést techniku vybraných atletických disciplin,- orientuje se v postupu nácviku vybraných atletických dovedností,- umí sestavit a vést atletické rozcvičení ,- používá základní atletickou terminologii, - umí správně posoudit techniku a změřit výkon z pohledu atletických pravidel u vybraných atletických disciplín.

Literatura

FEJTEK, M. Atletika v 1.- 4. ročníku základní školy. Hradec Králové: Pedagogická fakulta., 1989. MAZAL, F. Soubor pohybových her pro děti mladšího školního věku. Olomouc: Hanex, 1999. VALTER, L., NOSEK, M. Vybrané kapitoly z atletiky. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 2007. RUDOVÁ, I. Atletika pro děti. Praha: ČAS, 2012. KAPLAN, A., VÁLKOVÁ, H. Atletika pro děti a jejich rodiče, učitele a trenéry. Praha: Olympia, 2009. NOSEK, M., VALTER, L. Atletika pro školní TV - multimediální učebnice. Retrieved from: http://pf.ujep.cz/~nosek/atletika/index.html. 2010. BARTŮŠEK, D. Hry v přírodě s malými dětmi. Praha: Portál., 2001. KAPLAN, A., BARTŮNĚK,D., NEUMAN,J. Skáčeme, běháme a hrajeme si na hřišti a pod střechou. Praha: Portál, 2003.

Požadavky

Ukázka zvládnuté techniky : Speciální běžecká cvičení SBC (liftink, skipink, zakopávání). Speciální odrazová cvičení (odrazy L, P, odpichy).Skok daleký - skrčná technika z polovičního rozběhu. Polovysoký start Hod míčkem - odhod z místa z čelného odhodového postavení, z dynamického přeskoku.Štafetová předávka - spodní obloukem.Skok vysoký - technika skrčná, střižná, flop. Příprava a vedení atletického rozcvičení : písemné zpracování.Test z teorie a pravidel - rozhodování atletických disciplín.

Garant

PaedDr. Ladislav Valter

Vyučující

Mgr. Martin Nosek, Ph.D.PaedDr. Ladislav Valter