Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sportovní gymnastika (KTV / 0141)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 0141 - Sportovní gymnastika, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zápis do kurzu, sdělení cílů a úkolů semestru, rozpis vedení úvodní, průpravné a závěrečné části hodiny. Názvosloví cvičení akrobatických. Akrobacie - kotoul vpřed, vzad, letmo. Stoj na rukou.2. Tvorba metodických řad. Akrobacie - přemet stranou, vpřed. Názvosloví cvičení na nářadí.3. Hrazda nízká - základní cvičení, výmyk, toče, podmet.4. Příprava soutěže ve sportovní gymnastice, praktický seminář - záchrana a dopomoc5. Hrazda nízká - vzepření jízdmo, vzklopmo. Pravidla sportovní gymnastiky.6. Trampolína malá - salto vpřed. Seminář k odborné terminologii.7. Přeskok - skrčka ze zášvihu. Kontrola dovednosti videozáznamem. Hodnocení ve SG - praktické užití.8. Kruhy - komíhání, vzepření tahem souruč, výkrut vpřed, překot vzad roznožmo. Kruhy v hupu - houpání, svis vznesmo, střemhlav, shyb.9. Akrobacie - tvorba vazeb a sestav. Kontrola dovednosti videozáznamem.10. Bradla po boky - kotoul vpřed, stoj na ramenou, komíhání ve vzporu, přednožka, zánožka.11. Bradla po ramena - komíhání v podporu, vzepření zákmihem, předkmihem.12. Příklad komplexní vyučovací hodiny. Příprava, provedení a rozhodování na přeborech PF.13. Kůň na šíř - přešvihy, výšvihy, kola jednonož.14. Kontrola znalostí názvosloví cvičení akrobatických a na nářadí. Plnění praktických zápočtových požadavků.

Získané způsobilosti

Studenti se seznamují se základy akrobatických cvičení a cvičením na jednotlivých nářadích, metodickými řadami, dopomocí a záchranou. Didaktické výstupy jsou zaměřeny na přípravu a vedení úvodní, průpravné a závěrečné části vyučovací jednotky. V rámci výuky studenti připraví soutěž ve sportovní gymnastice.Student zná (umí):- používat odbornou terminologii- připravit a realizovat úvodní a závěrečnou část gymnastické hodiny- vysvětlit základy techniky vybraných prvků- provést bezpečnou dopomoc vybraných prvků - ukázat vybrané prvky základní gymnastiky

Literatura

PETR, O., SVATOŃ, V. Didaktika gymnastiky ve školní TV. Praha: SPN, 1983. KOS, B. a WÁLOVÁ, Z. Kondiční gymnastika. Praha SNP. Praha: SNP, 1977. Pravidla sportovní gymnastiky - muži. PAVLÍK, J. aj. Sportovní gymnastika. Brno: MU, 1999. LIBRA, J. aj. Teorie a metodika sportovní gymnastiky. I. - III. díl. Praha: SPN, 1973. APPELT, K. aj. Základy názvosloví tělesných cvičení. Praha: ATVS Palestra, 2004. Horkel,V., Horklová,H. Rozvoj koordinačních schopností v gymnastice. in Havel,Z., Hnízdil,J. aj. Rozvoj a diagnostika koordinačních a pohyblivostních schopností. Horkel.V, Horklová. H. Silové schopnosti v gymnastice. In Havel,Z.,Hnízdil,J., Rozvoj a diagnostika silových schopností. Ústí nad Labem, 2009. ISBN 978-80-7414-189-8.KRIŠTOFIČ, J. aj. Gymnastika. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0661-5.

Požadavky

1. Teorie - znalost názvosloví cvičení akrobatických a cvičení na nářadí, pravidel SG, organizace soutěže ve SG2. Metodika - vedení úvodní, průpravné nebo závěrečné části hodiny znalost metodických řad, záznam průpravné nebo závěrečné části hodiny, příprava soutěže, rozhodování v soutěži 3. Praxe - zkoušené vazby nebo sestavy jsou tvořeny z těchto základních dovedností:" Akrobacie - stoj na rukou, kotoul vzad do stoje na rukou, přemet stranou, přemet vpřed, kotoul letmo" Hrazda po čelo - vzepření vzklopmo, toč vzad, spád a vzepření jízdmo" Přeskok - kůň na dél ( bedna na dél ) - skrčka ze zášvihu" Kruhy - vzepření tahem souruč, přednos, výkrut vpřed, překot vzad roznožmo" Kruhy v hupu - svis vznesmo, střemhlav, obraty" Trampolína malá - salto vpřed

Garant

doc. Mgr. Vladimír Horkel, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Vladimír Horkel, CSc.PhDr. Hana Kabešová, Ph.D.Mgr. Oldřich Kadlec