Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní gymnastika (KTV / 0178)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 0178 - Základní gymnastika, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Obsah, cíle, principy a poučení o bezpečnosti v hodinách školní TV. Základní druhy a prostředky gymnastiky. Odborná terminologie, grafický záznam. Zápočtové požadavky.2. Úkoly a cíle školní ZG. Schéma lekce ZG. Charakteristika pohybu a dělení cviků z hlediska anatomického a fyziologického. Úvodní část hodiny (protahovací cvičenía dynamická část rozcvičení). Pořadová cvičení.3. Správné držení těla. Organizace, metody, řazení a dávkování cviků v hodině ZG. Technická příprava.4. Cvičení zpevňovací, odrazová, rotační. Kompenzační cvičení. Cvičení protahovací, posilovací, uvolňovací. Šplh.5. Cvičení protahovací (strečink), průpravná (rychlost, síla, kompenzace). Zdravotní prevence ve školní TV. Rozvoj pohybových schopností, všeobecné a speciální výkonnosti.6. Motorické testy a jejich využití (rychlost, síla, vytrvalost). Závěrečná část hodiny. Cvičení relaxační, dechová, nervosvalové koordinace.7. Teorie cvičení s náčiním.Cvičení ve dvojicích. Osobní výkonnost - kontrolní cviky.8. Cvičení s náčiním (lano, krátké i dlouhé švihadlo). Závěrečná část - strečink.9. Cvičení s krátkými tyčemi a s plnými míči. Relaxační cvičení.10. Cvičení na lavičkách. Cvičení na žebřinách. Používané metody a formy gymnastiky. Kruhový provoz.11. Rozvoj obratnosti, gymnastické hry. Kruhový provoz (především s malými činkami). Strečink.12. Cvičení užitá (obměny chůze, běhu, skoků, lezení, šplh - tyče, lana, švédská bedna, žebřiny, žebříky, aj.). Překážková dráha.13. Zápočty: Praxe - kontrolní cviky.14. Zápočty: Teorie - test z názvosloví.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu zná strukturu cvičební jednotky, umí připravit a organizovat její úvodní a závěrečnou část, je schopen používat spektrum dovedností a znalostí z aplikace cviků a komunikovat s cvičenci odbornou terminologií.

Literatura

KOS,B., WALOVÁ,Z. Kondiční gymnastika. SPN Praha 1983. APPELT,K. aj. Názvosloví pro cvičitele. Praha: Olympia, 1989. ISBN 80-7033-011-2.Všeobecná gymnastika. ČASPV Praha. 1999. KOPŘIVOVÁ.K-. Vyrovnávacía cvičení. SPA Brno, 1997. HÁJKOVÁ,I., VEJRAŽKOVÁ,D. Základní gymnastika. UK Praha. 1997.

Požadavky

Názvosloví - písemný test. Vedení úvodní a závěrečné části vyučovací jednotky + písemná příprava (popis, obrázek a fyziologický účinek, počet opakování, chyby). Osobní výkonnost (desatero). Šplh. Pořadová cvičení. Aktivní účast ve výuce.

Garant

PhDr. Hana Kabešová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Hana Kabešová, Ph.D.Mgr. Oldřich Kadlec