Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK- Tchoukball I (KTV / 0384)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 0384 - PVK- Tchoukball I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pravidla hry výklad základních principů, osvojování principu úhlu nárazu a odrazu, aplikace jednoduché průpravné hry.2. Základní herní dovednosti útočné herní činnosti jednotlivce, vedení střelby horním obloukem, spodním obloukem.3. Základní herní dovednosti obranné herní činnosti jednotlivce. Monopolární varianta hry.4. Kultivace vybraného spektra útočných a obranných herních činností. Bipolární varianta hry.5. CAT Česká asociace tchoukballu principy fungování, organizační řád. Základy rozhodování signalizace rozhodčích.6. Kultivace vybraného spektra útočných a obranných herních činností.7. Herní kombinace. Průpravná cvičení a herní cvičení. Řízení utkání za pomoci korigování vyučujícím.8. Beachtchoukball. Kultivace vybraného spektra útočných a obranných herních činností.9. Hra kolem zakázané zóny, vedení útoku kolem zóny.10. Tchoukball pro osoby s postižením, varianty tchoukballu pro různou část populace.11. Realizace obrany a držení obranných řad, rozhodování, řízení utkání.12. Hra, řízení utkání, kultivace herních činností. Zápočtový test z pravidel signalizace rozhodčích, výklad pravidel13. Vedení vybrané části jednotky metodický výstup. Charta tchoukballu. Organizace tchoukballu v ČR a ve světě.14. Organizace a řízení turnaje.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu - schopen organizovat provoz v absolvované hře, - dokáže rozhodovat utkání na úrovni rekreační tělesné výchovy nebo i soutěže,- dokáže definovat klíčová místa pro zlepšování herních dovedností ve vybraných hrách a vysvětlit důvody případných zásahů v rámci kultivace herních dovedností, - umí připravovat, vést cvičební jednotky s obsahem hry,- dokáže využívat transfer z jiných pohybových her,- uplatňuje variabilně provoz her s ohledem na úroveň herních dovedností účastníků, prostorové a materiální podmínky.- Orientuje se v základní terminologii hry, - umí definovat předpoklady k úspěšnému provozování vybraných hry.- Umí využít nabytých kompetencí pro další případné rozšíření znalostí a dovedností v problematice. - Umí specifikovat základní dovednostní limity účastníků, stanovovat potřebné prostorové a materiální podmínky pro provozování hry.- Má přehled o institucionálním zabezpečení tchoukballu.- Umí popsat možnosti ovlivňování účastníků prostřednictvím provozování hry ve smyslu rozvoje pohybových schopností, socializace jedinců apod. - Dokáže demonstrovat vybrané herní dovednosti. - Dokáže rozhodovat utkání v monopolární a bipolární verzi halového i pískového tchoukballu.- Ovládá signalizaci rozhodčích a umí vyložit pravidla.- Má povědomí o možnostech provozovat hru s osobami se zdravotním postižením.- Umí přizpůsobit tchoukball individuálním možnostem účastníků (i s postižením).

Literatura

Česká asociace tchoukballu. Bláha. Tchoukball [Učební texty]. Ústí nad Labem, 2001.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, úspěšně realizované rozhodování ve vybrané pohybové hře, prokázání znalostí základních pravidel her na úrovni jejich možné realizace v soutěžních podmínkách. Pozitivní hodnocení teoretického testu z oblasti pravidel, techniky, taktiky a metodiky hry. Účast na výuce 80%.

Garant

doc. PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D.