Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Házená (KTV / 0410)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 0410 - Házená, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1. Organizační opatření (seznámení studentů s plánem výuky, zápočtovými požadavky a základní literaturou)2. ÚHČJ : uvolňování hráče bez míče, zpracování míče, uvolňování hráče s míčem3.ÚHČJ : přihrávky, střelba4.OHČJ : obsazování hráče bez míče, obsazování hráče s míčem5.OHČJ : obsazování prostoru, jednoblok, získávání míče6.Činnosti brankáře7.ÚHK : kombinace založené na přihrávání a křížení8.ÚHK : kombinace založené na clonění a odlákávání9.OHK : kombinace založené na zajišťování, skupinový blok10.OHK : kombinace založené na přebírání11.ÚHS : systém postupného útoku - řada12.ÚHS : systém postupného útoku - s jedním pivotmanem13.OHS : systém zónové obrany - 0:6, 1:514.OHS : systém kombinované obrany - 1+5

Získané způsobilosti

Student je schopen aplikovat herní činnosti jednotlivce, herní kombinace a herní systémy v podmínkách utkání a rozhodovat utkání. Dále je schopen diagnostikovat stěžejní momenty pohybové činnosti, které přímo ovlivňují a rozhodují o její kvalitě a efektivitě.

Literatura

TÁBORSKÝ, F. Házená. Praha: ČSH a AŠSK, 2000. Pravidla házené. JANČÁLEK,S.- ŠAFAŘÍKOVÁ,J.- TÁBORSKÝ,F. Teorie a didaktika házené. Praha: SPN, 1978. 1978. ŠAFAŘÍKOVÁ, J., TÁBORSKÝ, F. Malá škola házené. Praha, Olympia 1986. STIBITZ, F., ŠAFAŘÍK, V. a kol. Rozhodování ve sportovních hrách. Praha, SPN 1977. MATOUŠEK, J. Teorie a didaktika házené. Brno, PF MU 1995. CHOUTKA, M., DOBRÝ, L., ROVNÝ, M. Sportovní hry. Praha, Olympia 1975.

Požadavky

Metody hodnocení a kritéria:1. Docházka 80 %2. Přezkoušení z platných pravidel, terminologie a grafického značení herních situací. 3. Herní výkon v utkání.4. Rozhodování utkání5. Praktické testy: a) 2,3,4 takt po přihrávce (v přím ém směru s dopadem do brankoviště) Hodnocení: technika provedeníb) 2,3,4 takt po víceúderovém driblinku (v přímém směru s dopadem do brankoviště) Hodnocení: technika provedení c) Driblink: slalom mezi čtyřmi metami po třech metrech (3x tam a zpět) Hodnocení: technika provedení, čas: muži - max. 22 s  ženy - max. 24 sd) Komplexní test: 2 míče na čáře volného hodu, testovaný stojí v brankovišti, vybíhá, sbírá míč ležící na čáře volného hodu, uvolňuje se, dribluje středem hřiště na půlící čáru, obíhá metu, přihrává do prostoru pravé (levé) spojky, vrací se zpět na čáru brankoviště (došlapuje na ni), vybíhá pro druhý míč, opět se uvolňuje s míčem, dribluje přes celé hřiště a zakončuje střelbou po trojtaktu s dopadem do brankoviště. Hodnocení: technika provedení, čas muži - max. 13,8 s  ženy - max. 15,0 s e) Hody na branku ze vzdálenosti 23 m - muži,19 m - ženy. Hodnocení: úspěšnost 5/4 (míč musí dopadnout na zem až za brankovou čárou)

Garant

PaedDr. Marcel Žák

Vyučující

PaedDr. Marcel Žák