Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět V Instruktor vodní turistiky (KTV / 0459)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 0459 - V Instruktor vodní turistiky, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Plán výuky - Praxe (55 hod):1. Praktické seznámení se základními záběry na klidné vodě (10 hod)2. Ovládání všech druhů plavidel využitelných při vodní turistice (30 hod)3. Přejezdy proudu, úhel nájezdu, náklon lodě (10 hod)4. Záchrana plavidla a posádky na proudící vodě (3 hod)5. Plánování akce, bezpečnostní pravidla, výběr místa pro kempování (2 hod)Teorie přednášky a semináře (10 hod):- Základy pedagogiky, didaktiky, psychologie a antropomotoriky (1 hod)- Vznik a vývoj vodní turistiky (1 hod)- Technologie a materiální vybavení (1 hod)- Bezpečnostní standardy a pravidla (1 hod)- Druhy vodní turistiky, druhy kanoistiky (1 hod)- Organizace kanoistických soutěží (1 hod)- Zabezpečovací a jistící pomůcky a techniky používané při vodní turistice (1 hod)- Metodika vedení programu (1 hod)- První pomoc a její specifika při vodní turistice (1 hod)- Ekologická a enviromentální problematika (1 hod)Zkouškové požadavky (5 hod):- Praktické prokázání bezpečného ovládání plavidla- Metodické výstupy bezpečné vedení skupiny na toku do obtížnosti WW2- Záchrana a první pomoc praxe- Teoretický test

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu student ovládá základní vodácké dovednosti na při pohybu v přírodním i umělém prostředí řeky a kánálu s divokou vodou a zvládá bezpečně všechny činnosti související s pohybem v tomto prostředí. Student bude umět záchranu tonoucího v tekoucí vodě, umět naplánovat vhodnou a trasu pro sjíždění vybraného toku ve skupině.

Literatura

BÍLÝ, M., KRAČMAR, B. NOVOTNÝ, P. Kanoistika. 1. vyd. Praha : GRADA, 2001, 132 s. ISBN 80-247-9050-5. KRAČMAR, Bronislav. Základy jízdy na kanoi. Těl. Vých. Sport Mlád. 1995, č. 5. s. 22 - 30. DOLEŽAL, T. a kol. Základy kanoistiky a vodní turistiky. Praha : UK, 1991, 81 s. Časopisy: Kanoe-raft-kajak. Časopisy: Kanoe-raft-kajak. BÍLÝ, M., KRAČMAR, B., NOVOTNÝ, P. Kanoistika. I. vyd. Praha: Grada, 2001. Ohře: Cheb - Nechranice - aktuální kilometráž. Praha : SHOCART. Otava: Čeňkova Pila - Zvíkov - aktuální kilometráž. Praha : SHOCART. Vltava: Borová Lada - Hluboká n. Vlt. - aktuální kilometráž . Praha : SHOCART. DOLEŽAL, T. a kol. Základy kanoistiky a vodní turistiky. Praha UK, 1991, 81 s. KRAČMAR, Bronislav. Základy jízdy na kanoi. Těl. Vých. Sport Mlád. 1995, č. 5. s. 22 - 30.

Požadavky

Účast na kurzu v plném rozsahu, praktická demonstrace základních záběrů a pohybů na kánoi a kajaku:K1: závěs, protlačení, travers, telemarkC2: závěs, protlačení, zametení, přitažení, travers, telemark- Metodické výstupy bezpečné vedení skupiny na toku do obtížnosti WW2- Záchrana tonoucího v tekoucí vodě, základy první pomoci - Teoretický test

Garant

PhDr. Martin Škopek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří KostínekPhDr. Martin Škopek, Ph.D.