Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět V Instruktor lanových překážek (KTV / 0461)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 0461 - V Instruktor lanových překážek, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:- Úvod do problematiky možnosti využívání lanových aktivit. Význam a využití lanových překážek v různých oblastech lidské činnosti (záchranářství, vojsko, teambuilding, edukační, terapeutické využití atp.).- Vznik a vývoj lanových překážek, technologie a materiální vybavení.- Bezpečnostní standardy lanových překážek v návaznosti na standardy EU, ekologické aspekty stavby.- Praktické seznámení se základními uzly využitelnými při konstrukci lanových překážek.- Materiální zabezpečení. Práce s lanem a pomocným materiálem.- Specifika stavby překážek na stromech a kůlech.- Specifika pohybu po překážkách, dopomoci a záchrany.- Jištění a jistící techniky používané na lanových překážkách.- Stavba a konstrukce nízkých lanových překážek (různé typy).- Metodické vedení akce, druhy možného využití lanových překážek.- Příprava projektu na vybrané téma.- Metodika vedení programu, modelové situace.- První pomoc a její specifika na lanových překážkách, ekologická a environmentální problematika.- Realizace připraveného projektu.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu: - zná možnosti využití a provozování lanových aktivit,- zná a ovládá základní techniky stavby,- je schopen vyvázat základní lanové překážky dle doporučených postupů,- zná bezpečností standardy a řídí se ekologickými zásadami při výběru místa, stavbě a provozu lanových překážek,- je schopen zajistit odpornou dopomoc, jištění a záchranu,- zná kritická místa při provozu,- je schopen organizovat provoz na lanových překážkách.

Literatura

NEUMAN, J. Lanové dráhy, lezecké stěny a výchova prožitkem. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-292-0.HANUŠ, R., HRKAL, J. Lanové překážky. Olomouc: HANEX, 1999. ISBN 80-85783-25-8.NEUMAN, J., ĎOUBALÍK, P. Dobrodružné hry a cvičení v přírodě. Praha: PORTÁL, 2007. ISBN 978-80-7367-276-8.Hanuš, R. & Hrkal, J. (1998). Lanové překážky. Olomoc: Hanex. Neuman, J. (1999). Překážkové dráhy, lezecké stěny a výchova prožitkem. Praha: Portál. Budworth,G. (2004). Uzly krok za krokem. Praha: SVOJTKA & Co. LOUKA, O., HNÍZDIL, J., KIRCHNER, J. Základy lezení na umělé stěně - vybrané kapitoly. Ústí nad Labem: KTV-PF UJEP, 2004. ISBN 80-7044-592-0.

Požadavky

Aktivní účast na výuce (80%), prezentace připraveného projektu a realizace stavby lanových překážek v rámci stanoveného plánu dle bezpečnostních standardů.

Garant

Mgr. Iva Balkó

Vyučující

Mgr. Iva Balkó